Het is exact honderd jaar geleden dat de beroemde Roermondse architect Pierre Cuypers overleed. Hij is vooral bekend van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam, maar had ook een vinger in de pap bij het bouwen en restaureren van een aantal kerken in Echt-Susteren.
Restauratie Sint-Amelbergabasiliek
Zo’n drie jaar nadat ‘zijn’ wereldberoemde Rijksmuseum de deuren opende, was Cuypers betrokken bij de restauratie voor de Stiftskerk in Susteren, nu beter bekend als de Sint-Amelbergabasiliek. “Cuypers is wat Susteren betreft alleen maar toezichthouder geweest namens de Rijksoverheid. Hij was adviseur”, zegt Wil Schulpen, expert in de geschiedenis van de Sint-Amelbergabasiliek. Het was Lambert von Fisenne uit Gangelt die de kerk in Susteren restaureerde. Volgens Schulpen koos adviseur Cuypers zelf die architect uit.
Dat is voor Susteren ontzettend jammer geweest
– Wil Schulpen, historicus
‘Voor Susteren ontzettend jammer’
Maar het aandeel dat Cuypers had in de restauratie is voor Susteren niet zo goed geweest, vertelt Schulpen. “Von Fisenne wilde een 13-eeuwse schildering restaureren, maar dat vond Cuypers te duur dus liet hij zijn zoon wat nieuws schilderen. Zodoende zijn die 13-eeuwse schilderingen verdwenen. Dat is voor Susteren ontzettend jammer geweest.” De restauratie van de kerk duurde volgens Schulpen van 1887 tot 1892.
Naast zijn adviseursrol was Cuypers ook actief als architect in onze gemeente. Zo startte hij rond 1855 met de bouw van een neogotische kerk in Pey met glas-in-loodramen en een geavanceerd Johannesorgel. Rond 1867 werd de eerste kerk in Koningsbosch, het latere patronaat, opgeleverd naar een ontwerp van Cuypers. Ook was Cuypers betrokken bij de ingrijpende restauraties van de Sint-Johannes de Doperkerk in Nieuwstadt (1862) en Landricuskerk in Echt (1897).
Ter gelegenheid van de honderdste sterfdag gaat in Roermond nu het Cuypersjaar van start. De architect werd daar in 1827 geboren. Het Cuypershuis, tegenover de rechtbank, is zijn voormalig woonhuis en atelier en is nu ingericht als museum.