Steeds meer lhbti’ers laten zich horen over regenboogvlag: ‘Gemeente mag trotser zijn’

door | 23 april 2021, 16:25 | Nieuws, Politiek

Steeds meer lhbti’ers in Echt-Susteren laten van zich horen. Dat komt vooral omdat burgemeester en wethouders al jaren weigeren om de regenboogvlag tijdens Coming Out-dag buiten te hangen. In de meeste gemeenten wappert de vlag buiten, maar Echt-Susteren hangt de vlag binnen in het gemeentehuis. En dat is tegen het zere been van verschillende LBTI’ers.

De gemeente blijft erbij dat de Nederlandse vlag volstaat. “Het krachtigste signaal dat je kunt afgeven tegen discriminatie heeft niet meer dan drie kleuren nodig: rood, wit en blauw. Iedere kleur die je toevoegt, doet afbreuk aan de boodschap van onze Grondwet”, zegt een gemeentewoordvoerder.

Belangengroep

Coming Out-dag is op 11 oktober, maar deze maand al zijn er twee initiatieven ontplooid om aandacht te vragen voor het standpunt van de gemeente. Het meest recente wapenfeit is dat vijf mensen zich hebben samengepakt onder de naam ‘Belangengroep LHBTIQ+ Echt-Susteren’. Dat gebeurde op initiatief van raadslid Thijs Wetemans (GroenLinks). Hij hoopt dat hiermee vanuit de doelgroep meer dialoog volgt met burgemeester en wethouders. “Het is aan hen om het nu verder op te pakken”, zegt het raadslid over belangenclub.

Onder andere Danny Roex, die op landelijke tv met een andere man trouwde, en transgender Vince Habets hebben zich aangesloten.

Geslachtsverandering

Vince woont nu in Beek, maar aangezien hij in Echt-Susteren werd geboren moest hij daar in 2020 zijn identiteit laten veranderen. “Volgens mij was mijn man de eerste die zijn geslacht en naam liet veranderen in Echt-Susteren”, vertelt Natascha, vrouw van Vince. “De gemeente was niet op de hoogte van de wetgeving en bleef volhouden dat we naar de rechtbank moesten, maar dat is al sinds 2014 niet meer het geval.”

De gemeente mag trotser zijn op de community.

Voor veel transgenders is het een grote stap om hun identiteit te veranderen. “We merken dat de gemeente Echt-Susteren totaal nog niet de juiste medewerking geeft om dit prettig te laten verlopen”, is het stel van mening. “De gemeente mag trotser zijn op de community en mag die ook ondersteunen”, vertelt Natascha.

Supportgroep en ontmoetingsplekken

De belangenclub hoopt dat meer mensen zich aansluiten. Het eerste waar de club zich voor gaat inzetten is om de regenboogvlag buiten te krijgen. Ook moet er een supportgroep komen voor mensen die nog in de kast zitten. Ontmoetingsplekken in Echt-Susteren zijn daarbij een optie.

De club hoopt tevens een klankbord te zijn voor de gemeente en lokale politieke partijen. “Uiteraard is iedere belangengroep welkom voor een gesprek met de portefeuillehouder”, zegt een gemeentewoordvoerder.

Petitie voor regenboogvlag

Een ander initiatief in deze kwestie aan het adres van college van burgemeester en wethouders is een petitie van de Russische lhbti-activist Kirill Khattyoev. Hij woont inmiddels in de Randstad maar verbleef in het azc in Echt. Zijn petitie om de regenboogvlag buiten te krijgen, is inmiddels 76 keer getekend.

Je kunt hier jezelf zijn, zolang het maar binnendeurs is.

Hij stuurde begin april ook een regenboogvlag naar het gemeentehuis in de hoop dat die gehesen wordt bij het gemeentehuis. COC Limburg steunt zijn actie. “Je kunt hier jezelf zijn, zolang het maar binnendeurs is”, zegt de belangenvereniging over het vlaggenbeleid van de gemeente.

College B&W houdt voet bij stuk

Het college van B&W laat in een reactie het volgende weten: “Het steeds maar weer eisen dat niet alleen het doel van de actie ondersteund wordt, maar dat dit ook nog helemaal op de wijze van de actievoerders moet gebeuren, past volgens het college op geen enkele manier in de denkwijze, die juist door deze regenboogvlag zou moeten worden uitgedragen.”

Een gemeentewoordvoerder geeft als voorbeeld een speciale bevrijdingsvlag. Daarvan heeft de provincie gevraagd om die buiten te hangen, maar die hangt nu ook binnen. De enige keer dat er een regenboogvlag wapperde voor het gemeentehuis in Echt was in januari 2019. Toen haakte de gemeente aan bij een vlaggenprotest tegen de Nashville-verklaring. SGP-voorman Kees van der Staaij bleek destijds het pamflet dat homoseksuele relaties en transgenders afkeurt, te hebben ondertekend. Dat nieuws leidde landelijk tot veel commotie.

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors