Frans de Rond uit Echt benoemd tot Ere-ambassadeur Limburg

door | 9 september 2024, 12:07 | Nieuws

De uit Echt afkomstige Frans de Rond is benoemd tot Ere-ambassadeur van de Provincie Limburg. De Rond is oprichter van varkenshouderij Livar en voormalig voorzitter van de vereniging van Varkenshouders van de Limburgse Land- en Tuinbouw (LLTB).

De onderscheiding werd hem afgelopen weekend overhandigd door landbouw-gedeputeerde Jasper Kuntzelaers tijdens de viering van het 25-jarig jubileum van Livar in Echt.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid
De gedeputeerde sprak lovende woorden over de carrière en impact van Frans de Rond op zowel de Limburgse landbouwsector als daarbuiten. “Frans de Rond heeft niet alleen een innovatief bedrijf opgebouwd, maar hij heeft ook laten zien dat economische winst hand in hand kan gaan met maatschappelijke verantwoordelijkheid”, aldus Jasper Kuntzelaers.

Livar is in 1999 opgericht door vijf Limburgse varkensboeren die het anders wilde doen dan in de varkenshouderij toen gebruikelijk was. Zij wilde niet werken volgens het concept van megastallen en deden inspiratie op in Spanje. De boeren zochten naar eigen zeggen naar de beste varkensrassen die vervolgens werden gehouden op de kloosterboerderij van Abdij Lilbosch waar het dierenwelzijn hoog in het vaandel staat. Inmiddels is Livar sterk uitgebreid.

Varkenspestcrisis
Volgens de provincie Limburg heeft de Frans de Rond als voorzitter van de Vereniging van Varkenshouders een belangrijke rol gespeeld in het ondersteunen en versterken van de Limburgse varkenshouderij. Tijdens zijn zestienjarige voorzitterschap (1982 – 1998) stond hij bekend om zijn vastberaden leiderschap en zijn vermogen om de sector door moeilijke tijden te loodsen, zoals tijdens de varkenspestcrisis in 1997 en 1998.

Tegenwoordig wordt Livar bestuurd door de tweede generatie, zijn zoon Frank en diens vrouw Merel, samen met het team van Abdij Lilbosch.

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors