‘Geschiedenis De Valk hoort bij Echt’

door | 12 september 2024, 11:09 | Nieuws

Niet helemaal toevallig valt donderdag de opening van het opgeknapte Ursulinenplein in Echt samen met de presentatie van het boek ‘De Valk’. Vlakbij het plein staat het beeldbepalende rijksmonument van de voormalige dakpannenfabriek. “Zonder De Valk had Echt er anders uitgezien”, zegt mede-auteur Benoit Locht.

Het 125 jaar oude gebouw is een restant van iets wat ooit heel belangrijk was voor de Echter gemeenschap. Er werkten meer dan 300 mensen aan de productie van miljoenen dakpannen, die werden gemaakt van de ter plaatse opgegraven lijm, een kleverige klei. “Het was de grootste werkgever van de regio”, zegt Benoit Locht.

“Met alle toeleveranciers leefden heel wat mensen ervan. Het groeide steeds verder door. De watermolen die erbij stond werd aanvankelijk gebruikt om de machines te laten draaien. Dus samen met de lokale kleiwinning is het natuurlijk niet toevallig dat de fabriek daar stond.”

Benoit Locht

Oudere Echtenaren hebben nog bij De Valk gewerkt. Ook Benoit Locht. “In de jaren zestig als vakantiebaan. Het was echt aanpoten, zwaar productiewerk. Mijn moeder zei altijd veelzeggend: doe je best op school anders moet je naar De Valk. Het was ook niet ongevaarlijk, er gebeurden echt ongelukken. En het was erg hiërarchisch. Veel meneer- en mevrouw en als arbeider mocht je ook niet zomaar op kantoor komen. Maar dat is ook wel een algemeen tijdsbeeld.”

Dat er nu een boek komt, vindt Benoit Locht logisch. “De gemeente wilde het graag en dat begrijp ik. Het is toch een stuk zichtbare geschiedenis van onze gemeente. We hebben al zo’n tweehonderd inschrijvingen voor het boek. Het is groot, zodat de foto’s er goed uitkomen. Maar we hebben ook nog een apart fotoboek samengesteld dat ook te koop is.”

Voor De Valk, genoemd naar Valkenburg waar de oprichters de familie Meeuwissen vandaan kwam, valt in de jaren negentig het doek. Eerst kwam de klap van dakpannen die kapotvroren, daarnaast werden ze steeds meer van beton gemaakt. Het bedrijf was onvoldoende met zijn tijd meegegaan en moest zijn deuren sluiten.

Wie het boek wil bestellen, kan zich melden bij Heemkundekring Echterlandj via info@echterlandj.nl

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors