Nieuwstadt en Susteren vieren 750 jaar stadsrechten: boek en tentoonstellingen in de maak

door | 10 oktober 2024, 18:37 | Nieuws

Het is nog even wachten: in 2026 en 2027 vieren zowel Susteren als Nieuwstadt 750 jaar stadsrechten. De voorbereidingen voor die jubilea zijn inmiddels opgestart. Heemkundeverenigingen spelen een centrale rol in het organiseren van het programma, dat zal bestaan uit historische publicaties, een tentoonstelling en andere activiteiten.

Susteren werd voor het eerst als stad genoemd in 1276. Nieuwstadt was een jaar later aan de beurt, in 1277. In een historische akte, opgemaakt op 3 augustus 1277, wordt Nieuwstadt benoemd als ‘Nova Villa apud Elsene’, wat ‘Nieuwe stad aan (of op) Elsene’ betekent.

Boek, tentoonstelling en meer

De heemkundeverenigingen van beide plaatsen zijn momenteel bezig met het in kaart brengen van de geschiedenis en ontwikkeling van de kernen. Zo werkt de Heemkundevereniging Natuurvrienden Susteren met de gemeente aan een tentoonstelling en een historische publicatie voor 2026.

Nieuwstadt viert het jubileum in de eerste helft van 2027, waarbij Heemkundevereniging Nieuwstadt een omvangrijk boek publiceert en een tentoonstelling over de geschiedenis van het stadje organiseert.

Wethouder Peter Pustjens (cultuur) zegt over de viering: “Het is een bijzondere en belangrijke gebeurtenis dat de twee stadjes Susteren en Nieuwstadt 750 jaar stadsrechten hebben. We laten dat natuurlijk niet onopgemerkt voorbij gaan en ik ben blij dat we daar de samenwerking met de twee heemkundeverenigingen voor hebben gevonden.”

Over andere festiviteiten rondom het 750-jarig bestaan zal later meer bekend worden gemaakt.

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors