De actievoerders die tegen de verbreding van de A2 zijn, hebben de voormalige boerderij De Kamerhof in Susteren woensdagavond rond half 8 verlaten. Dat gebeurde anderhalve week na de bezetting in de vorm van een stille tocht.
Tegen zeven uur verzamelen een twintigtal actievoerders en sympathisanten zich in de provisorische keuken van het pand. Slaapzakken en kookspullen zijn gepakt, de laatste etensresten waaronder een halve kersenvlaai worden soldaat gemaakt. De Kamerhof is op dat moment lastig bereikbaar, op een naastgelegen perceel wordt de oogst binnengehaald, en enkele grote vrachtwagencombinaties en een busje versperren de weg.
“Wel erg toevallig”, laat een van de aanwezigen zich ontvallen. “Nee”, reageert iemand anders, “met de betrokken landbouwer zijn afspraken gemaakt dat De Kamerhof vanuit de richting Holtum in elk geval bereikbaar blijft”. Op de achtergrond houden politie en Rijkswaterstaat de gebeurtenissen in de gaten. Buurtbewoners zijn niet te bekennen, wel is de pers in ruime mate aanwezig. “Zelfs een ANP-fotograaf”, stelt actievoerster Paula Wielders tevreden vast.
Op straat staat ondertussen een vrouw uit Susteren met kar en twee minipaardjes te wachten, de paardjes hebben een lichtslang over hun rug lopen. “Ik kwam hier gisteren toevallig voorbij en dacht, hier moet ik bij zijn.”
Met stille trom
Binnen in de hoeve worden de actievoerders ondertussen een laatste keer toegesproken. “Fase 1 van het actieplan wordt nu afgesloten”, klinkt het enigszins cryptisch. “De bedoeling is om vanuit de hoeve een stukje noordwaarts te wandelen richting Baakhoven, dan te keren en via een laatste passage langs de “Kamer” naar een cafetaria in Holtum te trekken.”
De tekst gaat verder onder de foto
Bij die laatste passage zouden ook enkele personenwagens aansluiten. Daarin gaat alle huisraad en beddengoed mee, waardoor het pand leeg wordt “opgeleverd”, en er ook niemand meer achterblijft of terugkeert. Dan wordt de zaak gewijzigd, twee grote vrachtwagens staan in de weg, en dus gaat het rond half acht meteen richting Holtum. Voorop een trommelaar, gevolgd door enkele mensen die elk een verlicht kruis meedragen en vijf volledig in het zwart uitgedoste dames die zich “Black Rebels” noemen, met een link naar Extinction Rebellion. Ook de kar met minipaardjes trekt mee.
Een boerderijsloop op herhaling
En daarmee nemen de actievoerders afscheid van een hoeve die de komende dagen aan de sloophamer ten prooi zal vallen. De Kamerhof heeft daarmee een heel ander, publiekelijk afscheid gekregen dan wat het pal aan de andere kant van de A2 gelegen gehucht Gebroek zo’n twintig jaar geleden ten deel viel.
Daar moest namelijk het complete buurtschap het veld ruimen voor uiteindelijk de realisatie van de grootste loods van Nederland. Ook de historische boerderij Laumen, met het eeuwenoude “bakkes” (bakhuisje), waar enkele jaren eerder een Susterense bakker nog een heus vlaaienfestival hield, kon in 2006 niet langer gespaard worden.
De Kamerhof wist het uiteindelijk zo’n twee decennia langer uit te zingen. De autosnelweg die er in 1963, toen nog onder de naam E9, als buur was gekomen en in de loop der tijden steeds meer verkeer aantrok, bleek uiteindelijk het doodvonnis voor de boerderij te betekenen. Dat de boerderij ondanks de verkeersdrukte een idyllische ligging kende met veel groen om zich heen, hielp daar geen moedertjelief aan.