Actievoerder Sterrebos jaar na actie: ‘Kap lijkt voor niets’

door | 10 februari 2023, 12:16 | Nieuws

Het was begin februari 2022. De laatste actievoerders die zich in de bomen van Sterrebos verschansten, werden door de politie verwijderd. Daarmee kwam een eind aan een week lang durende demonstratie voor het behoud van het bos en het zou de start zijn van de uitbreiding van autobedrijf VDL Nedcar. Maar nu, een jaar later, is er op het terrein in Born geen uitbreiding én geen bos te zien.

“Het is heel teleurstellend. Hoe het er nu uitziet, lijkt het dat het bos voor niets is gekapt”, zegt een van de actievoerders van Red het Sterrebos. Vorig jaar zat de vrouw van midden twintig nog vier dagen lang in één van de bomen.

VDL Nedcar

Op de plek tussen Nieuwstadt en Holtum, wat ooit een bos van zeven hectare was, had VDL Nedcar toestemming van de provincie gekregen om het fabrieksterrein uit te breiden. Dat was volgens het bedrijf noodzakelijk voor de komst van een nieuwe opdrachtgever. Afgelopen november werd nog bekend dat de plannen voor die uitbreiding een jaar zijn uitgesteld.

Grote biodiversiteit verloren

Omdat er wel al bomen gekapt waren maar de plannen op zich laten wachten, ligt het terrein er nu kaal bij. Dat levert frustratie op bij de actievoerster. “We snappen nog steeds niet waarom VDL het bos meteen heeft gekapt als er zo lang niets komt”, vertelt ze. “Al is het een klein stukje bos, er was een grote biodiversiteit die nu verloren is gegaan.”

De vrouw vertelt dat ze een half jaar geleden nog eens is teruggegaan naar het terrein in Born. “De bomen die voor even mijn thuis waren, waren gekapt. De dieren die ik toen zag, waren nergens meer te bekennen. Het was een kale vlakte. Dat was erg emotioneel.”

Opdrachtgevers

Hoelang het nog gaat duren totdat de lege vlakte wordt opgevuld, is nog onbekend. Een woordvoerder van VDL laat aan nu.nl weten dat er op dit moment gesprekken lopen met potentiële opdrachtgevers. Afhankelijk daarvan zal het terrein worden uitgebreid.

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors