Stichting De Groene Sporenwolf is bereid om het beroep bij de rechter tegen de kap van het Sterrebos in te trekken als VDL Nedcar ze op een paar punten tegemoetkomt.
Sinds kort zijn beide partijen met elkaar in gesprek en verschillende voorstellen hebben al op tafel gelegen, maar tot nu toe heeft De Groene Sporenwolf nog nergens mee ingestemd. Ze komen nu zelf met een nieuw voorstel: verplaats de bomen van het Sterrebos naar een stuk veld ernaast.
Honderd bomen verplanten
VDL Nedcar en de Provincie Limburg zien geen andere mogelijkheid dan het kappen van een groot deel van het Sterrebos voor de uitbreiding van de fabriek in Born. Het verplanten zou een paar duizend euro per boom kosten, vertelt secretaris Dirkjan van der Hoven. Het gaat om zo’n honderd bomen uit het Sterrebos die een paar meter verderop opnieuw in de aarde worden gezet. Volgens hem kan het verplaatsen van de bomen met een grote kraan gebeuren.
De overlevingskans van de bomen is in het beste geval zo’n 80 procent, volgens Van der Hoven. Desalniettemin overweegt de natuurorganisatie het beroep bij de Raad van State in te trekken als Nedcar ermee instemt. “Je moet realistisch zijn. Je kunt niet alle bomen redden.”
Ook geluidswal en nog meer groen
Andere afspraken die de natuurclub uit Nieuwstadt met de automaker wil afspreken staan in een document in het bezit van L1: een geluidswal langs de N297, voetgangersbrug, een informatiecentrum in het dorp en nog veel meer natuurcompensatie.
Gesprekken via media
VDL Nedcar wil niks bevestigen noch ontkennen over mogelijke gesprekken of afspraken. De reden voor De Groene Sporenwolf om het voorstel via L1 bekend te maken, is omdat VDL Nedcar naar eigen zeggen de afgesproken radiostilte heeft verbroken. Volgens de stichting heeft het bedrijf zelf gesproken met De Limburger.
“Wij leiden daaruit af dat VDL de gesprekken waar zij ons voor heeft uitgenodigd verder via de publiciteit wil voeren. Daar hebben wij geen probleem mee, want meer openheid is ook de wens van onze achterban”, aldus Van der Hoven.
Vleermuizenstichting
Stichting Ecologisch Vleermuis Onderzoek Nederland (SEVON) is naast De Groene Sporenwolf de andere partij die naar de Raad van State is gestapt. Er leven in het bos tien verschillende vleermuissoorten, sommigen zijn ernstig bedreigd. “We hebben beroep aangetekend tegen het besluit van de Provincie Limburg waarin een kapvenster wordt verruimd. Daarin worden bomen gekapt waarin vleermuizen kunnen zitten tijdens hun winterslaap”, zegt voorzitter René Janssen.
Hij zegt niet te zijn benaderd door VDL Nedcar voor een gesprek. “Het verplaatsen van bomen kan een optie zijn”, zegt Janssen over het voorstel van De Groene Sporenwolf. Hij wil niet kwijt of SEVON ook het beroep intrekt als VDL instemt met het voorstel van De Groene Sporenwolf. “We moeten zien hoe het gaat lopen. We hebben een sterke zaak.”