Actievoerders zoeken naar verdwenen boompjes VDL Nedcar

door | 19 april 2024, 09:14 | Nieuws

Actievoerders die in maart honderden jonge boompjes hebben geplant naast de VDL Nedcar-fabriek bij Nieuwstadt, tasten in het duister over de nieuwe locatie van de boompjes. In eerste instantie zei VDL Nedcar dat de boompjes konden blijven staan na de protestactie, maar even later bleek dat het concern de scheuten eigenhandig had verplaatst.

Volgens VDL Nedcar zijn de boompjes zorgvuldig verpoot naar een gebied tussen Nieuwstadt en de Duitse grens, dat is aangewezen voor natuurcompensatie. De scheuten waren door de actievoerders in eerste instantie geplant op een boerenakker en konden hier niet blijven staan volgens VDL. Actiegroep Red het Sterrebos is al tien dagen bezig met het achterhalen van de nieuwe locatie van de boompjes.

In afwachting van plattegrond

Een woordvoerder van VDL Nedcar blijft erbij dat de boompjes keurig zijn herplant. “Uitgevoerd door een extern bedrijf”, zegt een woordvoerder van VDL. “Om de actievoerders duidelijkheid te geven over de locatie, heb ik aan dit bedrijf gevraagd om een kaartje te maken waarop de nieuwe locatie van de boompjes te zien is.”

Red het Sterrebos erkent dat VDL een plattegrond heeft toegezegd, maar vindt dat het allemaal niet snel genoeg gaat. “Dagenlang kregen we te horen dat ecologen om opheldering gevraagd ging worden”, vertelt actievoerster Paula Wielders van Red het Sterrebos. “En vervolgens dagenlang niet bereikbaar. Maandag werd ons dan eindelijk een plattegrondje beloofd, dat de ecologen zo snel mogelijk zouden maken. Tien dagen aan het lijntje gehouden. Je zou bijna denken dat ze zijn weggegooid.”

De woordvoerder van VDL Nedcar zegt dat hij de snelheid niet kan bepalen, omdat het kaartje door een ander bedrijf moet worden gemaakt. De autofabriek bij Nieuwstadt staat momenteel compleet stil. Deze week werden nog eens 400 van de overgebleven 450 medewerkers ontslagen.

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors