Antoinette is zorgclown op dementie-afdeling: ‘Brengt rust’

door | 21 september 2021, 09:58 | Nieuws

Contact maken met mensen met een vergevorderd stadium van dementie: niet voor iedereen even makkelijk. Het is echter vaste prik voor Antoinette Kruijk, die als zorgclown is getraind om te communiceren met mensen met zware dementie.

Ze wordt een paar keer per week ingezet op een gesloten afdeling van zorgcentrum De Egthe in Echt. Voor deze manier van werken krijgen Antoinette en haar team vandaag, op Wereld Alzheimer Dag, Arno’s Gouden Clownsneusprijs uitgereikt, een stimuleringsprijs van Stichting miMakkus.

Clown in normale kleren

Die stichting traint mensen om contact te maken met iedereen voor wie taal niet (langer) vanzelfsprekend is. Antoinette is er opgeleid als contactexpert én clown in één. Maar anders dan andere miMakkus-clowns, laat Antoinette haar schmink en clownspak achterwege op de gesloten afdeling van De Egthe. Ze draagt alleen nog een rode clownsneus aan haar tasje, zodat haar collega’s weten dat ze in haar rol zit.

Ze merkt dat ze zonder alle opsmuk beter contact maakt met de patiënten. “Je kunt veel meer lijntjes leggen met mensen op de afdeling”, vertelt ze. “Ik ben onderdeel van het team dus kan sneller terugkoppelen: dit heb ik gezien, dit kan zus of zo.” Juist om die reden heeft het team van het Zuyderland-zorgcentrum de stimuleringsprijs van 750 euro gewonnen.

Belevingswereld binnentreden

De meeste patiënten zitten vooral in hun eigen wereld, maar Antoinette heeft toch haar methodes om contact te maken. Zo vertelt ze over een haakwerk dat ze altijd bij heeft. “Een miMakkus-clown maakt dan gebruik van zijn opleiding en gaat extra onhandig doen. Dan valt me juist die bal weg. De bewoner haakt daarop in, ik ook weer, en dan heb je een respectvol contact naar elkaar toe.”

Het vergt veel energie, maar het brengt haar ook geluksmomentjes. Zo vertelt Antoinette over die keer dat ze bij een patiënt in bed klom, nadat ze net haar eigen collega’s naar buiten had gestuurd. De patiënt in kwestie was boos op de medewerkers omdat ze in bed moest blijven liggen. “We hebben daarna een half uur op dat bed zitten te vertellen. We hebben de grootste lol gehad.”

Rust bij bewoners en medewerkers

Volgens collega Virginia Prudon is Antoinette onmisbaar. “Ze brengt rust op de afdeling en voor ons”, vertelt de zorgmedewerkster. “Een mevrouw moest naar de wc en wij hadden alle trucs al uit de doos gehaald. Antoinette speelt het spel dan mee en wat mevrouw dan eigenlijk niet zou doen, heeft Antoinette dan toch voor elkaar gekregen.”

De prijs wordt vanavond in het Parktheater in Eindhoven uitgereikt.

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors