Azc-bewoners Echt geschokt: ‘Hij zei: ik ga iedereen neersteken’

door | 22 april 2021, 17:40 | Nieuws

Er heerst onrust onder de bewoners van het asielzoekerscentrum in Echt. Nadat een medebewoner woensdagavond instak op verschillende mensen voelen ze zich onveilig. Ook omwonenden zijn geschrokken van het steekincident met zeven gewonden, waarvan twee zwaargewond.

Onderzoek
De politie is woensdagmiddag nog bezig met het onderzoek. Verschillende media staan bij het azc in Echt om verslag te doen. Na een tijdje zoeken verschillende bewoners contact met de pers. Ze dragen bordjes met teksten zoals ‘IND shame on you’, doelend op de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

Vriendin van slachtoffer radeloos
Adebayo Peyemi staat er met haar baby ook bij. Ze ziet er verslagen uit en heeft geen oog dicht gedaan afgelopen nacht. Een paar uur eerder zag ze namelijk hoe haar vriend, de vader van haar kind, werd neergestoken. Hij ligt op dit moment nog in het ziekenhuis. Ze gaat niet echt in op vragen. “Help ons”, fluistert ze soms met een verdwaasde blik in haar ogen.

Kinderen ontsnapt aan drama
De vrouw krijgt bijval van azc-bewoner Albert Fernandez uit Nicaragua. “Toen de man om 22:00 uur begon in de kamer van een vrouw en haar neerstak zei hij: ik ga iedereen neersteken in het azc. Als hij eerder was geweest, kon hij op de gang ook kinderen hebben neergestoken.” Het is nog niet bekend hoe het met alle gewonden gaat. Volgens burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren zijn er in ieder geval geen kinderen gewond geraakt.

Volgens bewoners van het azc is de 24-jarige verdachte van Nigeriaanse afkomst. Hij zou bij een eerder incident in het azc zijn vrouw iets hebben willen aandoen. Bij zijn arrestatie vorige week zou hij zich hevig hebben verzet tegen de politie.

Statement van bewoners
Het statement dat bewoners willen maken is vooral aan het adres van het COA en IND. De groep van zo’n twintig mensen heeft kritiek op het huidige beleid en wil laten zien wat er kan gebeuren in een azc. “We zitten hier lange tijd en sommige mensen draaien dan door en doen gevaarlijke dingen”, zegt een bewoner. “Ik denk dat wat hij deed ook zoiets was”, voegt een andere man toe.

Ook omwonenden geschrokken
Een buurtbewoonster, die liever anoniem blijft, zegt nog nooit zoveel hulpdiensten te hebben gezien bij het azc als woensdagavond. “Ik hoop dat het probleem zich niet naar buiten verplaatst. Wij willen ons ook veilig voelen”, zegt ze. Volgens burgemeester Jos Hessels was er geen dreiging voor omwonenden. “Dit was iemand die uitflipte binnen het azc zelf”, zegt hij over het incident.

Schriftelijke vragen
De lokale partij Partij Nieuw Echt-Susteren heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan de burgemeester en wethouders. “Er hebben zich in korte tijd diverse zeer ongeruste inwoners van Pey gemeld met grote zorgen over hun veiligheid en die van hun gezin in het licht van deze gebeurtenissen”, zegt raadslid Jeroen Meulenberg. De partij wil weten welke acties de gemeente gaat ondernemen om angst en ongerustheid bij zowel omwonenden als azc-bewoners weg te nemen.

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors