Boer mist sinds hoogwater Maas nog zeven Galloways

door | 2 augustus 2021, 14:58 | Nieuws

Van de Gallowayrunderen die door het hoogwater van twee weken geleden in de Maas terecht kwamen, zijn er nog altijd zeven zoek. Volgens eigenaar Har Smeets uit Echt zijn ze door het hoge gras langs de Maas moeilijk terug te vinden.

Een van de koeien van boer Smeets kwam tijdens het hoogwater landelijk in het nieuws. De koe uit Echt klom na een zwemtocht van honderd kilometer in Brabant weer op de kant. Zo’n tien andere Galloway’s van Smeets waren direct na het hoogwater nog zoek.

Smeets heeft een kudde van zo’n dertig koeien, die verspreid staan in weilanden langs de Maas. De meeste koeien heeft hij tijdens de ramp op het droge kunnen houden, twee heeft hij weer kunnen vangen. Eén koe overleefde het hoogwater niet en werd teruggevonden in Grubbenvorst. Maar na meer dan twee weken is hij nog steeds zeven koeien kwijt.

Koe in ‘de tuin’

Van een tweetal koeien weet Smeets inmiddels de verblijfplaats wel. “Eén koe staat in de Stadsweide bij Roermond, bij mensen ín de tuin, wel een grote ’tuin’. Ze willen de koe daar nog even laten staan, we halen haar nog een keertje op. Een andere koe loopt in Buggenum op de dijk. Afgelopen dinsdag hebben we daar ook al een koe opgehaald”

Waarde

De zeven koeien die nog zoek zijn, vertegenwoordigen een waarde van 8500 euro. Dat bedrag wordt niet door de verzekering gedekt. “Als het een blikseminslag geweest zou zijn, dan waren ze verzekerd. Maar dit is een ramp, dat is niet verzekerd” Voor Smeets is het is een raadsel waar de zeven koeien gebleven zijn. “Waarschijnlijk komt het door het hoge gras, dan zie je de koeien niet. En ineens duiken ze op. Dat hebben we met een andere koe ook gehad”. Hij sluit niet uit dat meer koeien zijn verdronken, maar heeft vooralsnog geen meldingen gehad van dode koeien die zijn gevonden.
De koe die naar Brabant zwom, maakt het volgens Smeets nog altijd goed. Ze staat op stal met een andere koe die gezwommen heeft. De veehouder zegt door diverse dierenliefhebbers en dierenwelzijnsorganisaties te zijn benaderd die het dier wilden kopen om het van de slacht te redden. Maar volgens de Echtenaar hoeven mensen niet bang te zijn dat de koe naar de slachtbank gaat. “Die koe is niet te koop. Ze blijft hier om van haar oude dag te genieten.”

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors