Cliënt Pergamijn overleden in zwembad Echt

door | 31 maart 2023, 23:32 | 112

Bij de stichting Pergamijn is een cliënt overleden na een activiteit in het zwembad van het zorgcomplex in Echt. De cliënt raakte tijdens het zwemmen in de problemen.

Het incident gebeurde afgelopen maandag, maar komt nu pas naar buiten.

Gereanimeerd

Bij Pergamijn wonen mensen met een verstandelijke beperking. Ze krijgen er zorg en begeleiding en nemen ook deel aan allerlei activiteiten. Volgens een woordvoerster van de organisatie ging het afgelopen maandag rond 14:00 uur mis tijdens een zwemactiviteit in het eigen zwembad van de zorginstelling. “Onze cliënt kwam in de problemen”, zegt de woordvoerster. Volgens haar hebben de begeleiders snel gehandeld. “We hebben de cliënt uit het water gehaald, gereanimeerd en meteen 112 gebeld.” De cliënt is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed daar later.

Onderzoek inspectie

Over een verdrinkingsdood wil Pergamijn niet spreken. “Daar is het nog te vroeg voor. We onderzoeken op dit moment nog wat er gebeurd is.” De organisatie heeft het incident gemeld bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Een woordvoerder van de inspectie kan in verband met de privacy niet veel zeggen over het onderzoek, maar laat weten dat Pergamijn een melding heeft gemaakt van het incident in het zwembad.

“We hebben de zorginstelling de opdracht gegeven om de zaak te onderzoeken”, laat een woordvoerder van de inspectie weten. “Dat kan een intern of een extern onderzoek zijn. Wij kijken dan na afloop of het goed en onafhankelijk is gedaan. En of er lessen zijn geleerd.”

Omringen met zorg

Bij Pergamijn zijn medewerkers en bewoners flink geschrokken na het dodelijke incident. De organisatie besteedt naar eigen zeggen veel aandacht aan de begeleiding van de mensen. “We omringen alle betrokkenen en nabestaanden met zorg.”

Medeleven

“Ons medeleven gaat uit naar de familie, medebewoners en betrokken medewerkers. Onze zorg en aandacht gaan nu in de eerste plaats uit naar alle direct betrokkenen. We houden nauw contact en zij kunnen rekenen op onze steun”, reageert bestuurder Jessica Heuperman op de website van Pergamijn.

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors