Coronacarnaval in Echt-Susteren: vastelaovesmis en digitaal Platsspektakel

door | 12 februari 2021, 14:09 | Vastelaovend

De vastelaovend is dit jaar anders dan ooit. In Echt-Susteren zijn er verschillende initiatieven om in deze coronatijd toch vastelaovend te vieren.

PlatsSpektakel gaat online
Het PlatsSpektakel is het grootste carnavalsevenement in de gemeente en ontstond 19 jaar geleden met maar een doel: artiesten uit Echt-Susteren op te laten treden op een festival. Het festival groeide van een paar honderd man naar meer dan duizend toeschouwers. “Rond november dacht ik: we kunnen niks”, vertelt Herman Hausmans van het PlatsSpektakel. Hij was vastberaden om de carnavalsartiesten uit onze gemeente toch op te laten treden. Uiteindelijk wist hij verschillende artiesten zoals Spik & Span, de Auwt Prinse van Zöstere en Gwen Dohmen zo ver te krijgen om een optreden te geven in een studio in Heerlen. De opnames zijn al achter de rug. Het PlatsSpektakel is zaterdag om 15:11 uur live te volgen op SOL2.

Lees ook: Bekijk hier de volledige carnavalsprogrammering van SOL2

Waar het evenement normaal een inkomen over houdt aan drankverkoop, was het nu afhankelijk van subsidies en giften. “Je hebt toch je kosten. Zowel de gemeente als Rabobank heeft ons een bedrag gegeven. Normaal doet de horeca het podium en geluid sponsoren, maar dat kan nu niet. Die hebben geen inkomsten.”

Carnavalsmis
In de kerk in Susteren zal op carnavalszondag een speciale mis worden gehouden in het teken van de vastelaovend. Voorgaande jaren was er vaker zo’n speciale mis in een aantal kerken in de gemeente. Bijzonder dit jaar is dat er maar één mis is waar alle tien carnavalsverenigingen uit de gemeente zich bij aansluiten, vertelt de Susterse deken Geert Lauvenberg. “De kerkgangers zijn steeds drie leden per carnavalsvereniging”, legt de pastoor uit. Onze gemeente telt tien carnavalsverenigingen en dat betekent dat er 30 kerkgangers zullen zijn. Dat sluit precies aan bij de coronamaatregelen. Andere geïnteresseerden kunnen de mis zondag om 12:11 uur live volgen op SOL2.

Lauvenberg nodigt ook de pastoors van de twee andere parochies in Echt-Susteren uit. Spik & Span zal de mis muzikaal opluisteren. De leden van de carnavalsvereniging zullen de teksten voordragen.

In de rest van de gemeente trekken carnavalsverenigingen gelijk op. Zo zijn er kleurwedstrijden, worden mensen opgeroepen hun huis en straat te versieren en zijn er digitale optochten met LEGO-praalwagens en andere knutselwerken.

Foto: Piet Vinken (L1, 2016)

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors