Droogte: geen oppervlaktewater meer voor akker of tuin

door | 17 juni 2021, 10:05 | Nieuws

Water uit beken en sloten in Midden- en Noord-Limburg mag vanaf vrijdag niet meer gebruikt worden om bijvoorbeeld akkers, sportvelden of tuinen te besproeien.

Het Waterschap Limburg heeft het onttrekkingsverbod in het gebied van voormalig Waterschap Peel en Maasvallei en het stroomgebied van de Vlootbeek ingesteld om het waterniveau in beken en sloten ondanks de droogte zo veel mogelijk op peil te houden.

Vlootbeek tussen Echt en Roermond

Het verbod geldt ook voor het stroomgebied van de Vlootbeek tussen Echt en Roermond. Het wordt opgeheven zodra het waterniveau in de beken weer op peil is of anders tot uiterlijk 1 oktober. Controleurs van het Waterschap gaan het onttrekkingsverbod handhaven.

Boeren en particulieren

Het onttrekkingsverbod geldt niet alleen voor boeren die hun gewassen willen beregenen, maar bijvoorbeeld ook voor beheerders van sportterreinen die willen voorkomen dat hun velden uitdrogen. Ook particulieren mogen hun tuintje niet langer besproeien met beekwater.

Steeds droger

Het is het vierde jaar op rij dat het Waterschap een onttrekkingsverbod instelt. Door de klimaatverandering wordt Limburg steeds droger, waardoor er steeds meer maatregelen nodig zijn. Door de regenval dit voorjaar stond het water in sloten en beken eind mei weer bijna op het normale niveau, maar de droogte van de afgelopen weken heeft dat weer grotendeels teniet gedaan.

Om uitdroging te voorkomen zorgt het Waterschap ook dat er zoveel mogelijk Maaswater terug de beken instroomt. Daarom zijn op verschillende plekken de stuwen omhoog gelaten.

Foto: Drooggevallen Molenbeek in Echt (Piet Vinken)

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors