Echt-Susteren levert geen Tweede Kamer-kandidaten

door | 17 februari 2021, 13:59 | Nieuws

Er zijn dit jaar geen mensen uit Echt-Susteren die meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen in maart.

Dat blijkt uit de definitieve kieslijst die dinsdag is vastgesteld door de Kiesraad en geïnventariseerd is per regio door LocalFocus en ANP.

Buurgemeenten
Buurgemeenten Roerdalen en Maasgouw leveren geen kandidaten. In Sittard-Geleen wonen acht kandidaten. De kandidaten die het dichtstbij Echt-Susteren wonen, komen van de PVV en zijn Daryl Pfoster uit Buchten (nummer 40) en Robert Housmans uit Born (nummer 49). Verder woont ook huidig Tweede Kamerlid Martijn van Helvert in Sittard. Hij staat op de CDA-lijst op de 25ste plek. Van Helvert woonde een tijd in Susteren en was gemeenteraadslid in die voormalige gemeente. Na de fusie in 2003 ging Van Helvert nog zo’n 6 jaar door als raadslid in Echt-Susteren.

Van alle kandidaten op de kieslijst woont 3,7 procent in Limburg. Terwijl in Limburg 6,4 procent van de Nederlandse bevolking woont.

Bekijk hier waar de kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart wonen:

Burgemeester bezorgd over verkiezingen
Burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren uitte eerder zijn zorgen over het houden van verkiezingen in deze coronatijd. Volgens hem is het onverantwoord om mensen maandenlang te vragen thuis te blijven en op 17 maart massaal naar de stembus te laten gaan. Ook zet hij zijn vraagtekens bij het stemmen tellen. “De openbaarheid van het tellen is voor transparantie absoluut noodzakelijk, maar hoe doe je dat met enorm grote formulieren, waar plaats op moet zijn voor 89 lijsten en daarbij anderhalve meter tussen de tellers?”, vroeg hij zich af. Het uitstellen van de verkiezingen was volgens Hessels de enige optie. Maar daarover is geen twijfel: volgens minister Kajsa Ollongren kunnen de verkiezingen verantwoord doorgaan.

De gemeente heeft inmiddels laten weten dat de inwoners uiterlijk 3 maart hun stempas krijgen. Inwoners van 70 jaar en ouder krijgen een speciale stempas waarmee ze via de post kunnen stemmen.

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors