Echt-Susteren verdient aan extra opvangplekken, maar zoekt naar balans

door | 24 april 2024, 20:33 | Nieuws

De gemeente Echt-Susteren biedt 242 opvangplekken meer aan dan het eigenlijk zou moeten volgens de richtlijnen. De gemeente wordt daarvoor vanuit het Rijk gecompenseerd met 2.000 euro per boventallige opvangplek voor vluchteling, goed voor 484.000 euro, maar praat intussen ook met andere gemeenten voor een betere verdeling van de plekken.

Het aantal opvangplekken dat Echt-Susteren moet bieden is volgens de Spreidingswet eigenlijk 178. Het azc in Pey biedt momenteel capaciteit voor 420. “Wij zitten meer dan 100 procent boven onze taakstelling”, zei burgemeester Jos Hessels tijdens de raadsvergadering na vragen van Partij Nieuw Echt-Susteren (PNES).

“Maar het is nu wel mooi, zoals het nu is. Daar biedt de spreidingswet een mooie mogelijkheid als die blijft zoals die nu is”, aldus Hessels, die mogelijke aanpassingen door een nieuw kabinet niet uitsluit. Hij wijst op het asielzoekerscentrum dat al jaren binnen de gemeentegrenzen staat. “Onze inzet is dan ook: dan mogen de anderen de statushouders doen. Alleen vind ik het heel erg lastig om erover te spreken: hoeveel statushouders is een asielzoeker waard. Dat is natuurlijk heel erg want je hebt het over mensen.”

Hessels zei dat er verschillende gesprekken lopen met andere gemeenten. Hij wil eerst kijken of buurgemeenten Maasgouw en Roerdalen iets kunnen betekenen. “Maar het kan ook verder weg. In eerste instantie Midden-Limburg en als we dat niet kunnen regelen, kijken we verder in de provincie wie wil overnemen.”

“We zitten in een positieve uitgangspositie, omdat we al zeer ruim aan deze taakstelling voldoen en dus wisselgeld hebben voor de ander”, besluit Hessels.

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors