Echtenaren willen uitgaansgelegenheid terug: ‘We weten hoe leuk het vroeger was’

door | 16 maart 2021, 16:39 | Nieuws

Zit Echt te wachten op een nieuwe uitgaansgelegenheid? Zes jongvolwassen Echtenaren willen dat peilen met een petitie. Na het sluiten van discotheek Stoba is er geen grote uitgaansgelegenheid meer in Echt. De initiatiefnemers zeggen dat het centrum van Echt daardoor minder bruisend is geworden, met name voor jongeren. Bijna 1800 mensen hebben de petitie al ondertekend. “Met deze petitie willen we laten zien dat we niet de enige zijn die dit vinden”, vertelt initiatiefneemster Sophie Wolthers.

Minder bruisend centrum

Het doel van de petitie is om in eerste instantie te kijken of er genoeg draagvlak is onder inwoners. Een tweede stap is om het bij de gemeente kenbaar te maken. De aanleiding voor de petitie is dat de gemeente een groot deel van de winkelruimtes op de Bovenstestraat wil ombouwen tot appartementen. Ook het pand van de voormalige Stoba-discotheek is onderdeel van dat plan. De Raad van State doet binnenkort uitspraak over die plannen.

De initiatiefnemers, die zich hebben verzameld onder de naam Echt Bruisend, pleiten er nu voor om toch iets van horeca terug te laten komen in het gebied. “Anders zal dat deel van het centrum minder bruisend worden”, vertelt Sophie.

We gunnen die 1500 leerlingen op het Connect College ook om dat mee te maken

Wegtrekkende jeugd

“Er is niet meer een grote zaal zoals bij de Echt Music Night of de kermis waar de jeugd grootschalig op stap kan gaan”, vertelt Wolthers. De initiatiefnemers hebben vroeger verschillende feesten in de Stoba meegemaakt. “We weten hoe leuk het was vroeger en gunnen die 1500 leerlingen op het Connect College ook om dat mee te maken”, vertelt ze. Volgens Echt Bruisend is het belangrijk voor de jeugd, die steeds meer wegtrekt uit Limburg, om een plek te hebben die er aan bijdraagt om na het afstuderen toch in Echt te blijven. “Echt blijft daarmee ook toekomstbestendig.”

‘Gemeente kan meer doen’

Volgens de initiatiefnemers doet de gemeente er te weinig aan om een toekomstbestendige horecazaak met een zaal in hun plannen te betrekken. De zaal hoeft volgens Echt Bruisend niet alleen te worden gebruikt voor feesten, maar kan bijvoorbeeld ook ingezet worden voor verenigingen.

De Echtenaren laten weten in gesprek te zijn met verschillende politieke partijen. Partij Nieuw Echt-Susteren (PNES) laat weten schriftelijke vragen te hebben gesteld aan het college van burgemeester en wethouders naar aanleiding van de petitie.

Foto: v.l.n.r. Graatje Weber, Manouk Coolen, Tom Pietermans, Sophie Wolthers, Bernard Locht en Teuntje Smeets

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors