Eeuwenoude Heiligdomsvaart Susteren mikt op 30.000 bezoekers

door | 28 september 2021, 17:29 | Cultuur, Nieuws

De organisatie van de Heiligdomsvaart in Susteren gaat ervan uit dat zo’n 30.000 bezoekers op het evenement volgend jaar afkomen.

De Heiligdomsvaart Susteren, die al meer dan 500 jaar bestaat, zou eigenlijk vorige maand worden gehouden. Door de coronamaatregelen is het volksfeest naar 2022 verplaatst.

Reliekenstoet en openluchtspel

De reliekenstoet door de straten rondom de Sint-Amelbergabasiliek trekt de meeste mensen naar Susteren, zo’n 20.000. Tijdens de stoet worden bewaard gebleven overblijfselen en voorwerpen van heiligen aan het publiek getoond. Daarnaast worden ook dit jaar weer tien voorstellingen van het openluchtspel Weerlicht der Eeuwen opgevoerd. “Goed voor zo’n 8000 bezoekers”, vertelt voorzitter Harry Lempens van stichting Heiligdomsvaart Susteren, die zijn verwachtingen baseert op het aantal bezoekers van de laatste editie in 2014.

De plannen voor de editie in 2022 werden vandaag gepresenteerd:

Feest

Nieuw in 2022 zijn verschillende ‘beleefroutes’ en een feest in de Marktstraat na afloop van de reliekenstoet. Daarnaast wordt ook de jeugd meer betrokken bij de volkstraditie, onder andere via lespakketten op school. De gemeente Echt-Susteren geeft het evenement een subsidie van 50.000 euro. De organisatie neemt een jaar lang zijn intrek in het voormalige Rabobank-gebouw aan de Molenlaan.

Meer mannen met baard

De voorbereidingen beginnen voor de organisatie pas echt in oktober, dan zijn ook de audities. Vanaf dan zie je in Susteren meer mannen met een baard rondlopen, die hebben de acteurs namelijk nodig voor hun rol in het openluchtspel. Er doen zo’n 150 acteurs en figuranten mee aan het spel over de plunderingen van Susteren in de tiende eeuw en de herrijzenis van abdij en kerk nadien.

De Heiligdomsvaart in Susteren is van 26 augustus tot en met 11 september. Op zondag 4 september trekt de reliekenstoet met deelnemende groepen uit de Euregio door Susteren. In oktober start de kaartverkoop voor het openluchtspel.

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors