Europese verkiezingen: PVV grote winnaar in Echt-Susteren

door | 10 juni 2024, 09:44 | Nieuws

De PVV heeft een duidelijke overwinning behaald in Echt-Susteren tijdens de Europese verkiezingen. Met 29,2 procent van de stemmen liet de partij de concurrentie ver achter zich. Het CDA eindigde als tweede met 20,6%, terwijl de GL-PvdA, die in 2019 nog fors scoorde, nu bleef steken op 12,9%.

De VVD wist een bescheiden winst te boeken en haalde 8,7 procent van de stemmen. De nieuwkomers BBB en NSC deden het eveneens goed met respectievelijk 5,4 en 4 procent van de stemmen. D66 behaalde net iets minder dan BBB met 5,3 procent. De opkomst in Echt-Susteren lag op 41,3 procent.

Landelijk

Landelijk is het beeld anders. Hier is GL-PvdA de grootste partij geworden en zij zullen met acht zetels naar het Europees Parlement gaan. De PVV volgt met zes zetels. De VVD, hoewel derde, verliest een zetel en komt uit op vier. Het CDA verliest ook een zetel en gaat van vier naar drie, net als D66 dat nu drie zetels heeft, één meer dan in 2019. De BBB debuteert met twee zetels in het Europees Parlement en NSC van Pieter Omzigt komt binnen met één zetel.

Forum voor Democratie verliest al haar vier zetels en keert niet terug in het Europees Parlement, net als de ChristenUnie die haar ene zetel verliest. De SGP en de Partij voor de Dieren behouden beide hun ene zetel, terwijl 50Plus haar enige zetel verliest. De SP is er opnieuw niet in geslaagd een zetel te halen.

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors