Flitscamera’s bij spoorwegovergangen in Echt en Susteren

door | 23 juni 2021, 11:31 | Nieuws

ProRail gaat in samenwerking met het Openbaar Ministerie twee flitscamera’s plaatsen bij spoorwegovergangen in Echt-Susteren. Een camera komt bij de overweg aan de Stationsstraat in Susteren de andere bij de overweg aan de Peijerstraat in Echt.

Als weggebruikers zich niet aan de regels houden, krijgen ze een stevige bekeuring. Brom- en snorfietsers die een overtreding maken moeten 170 euro aftikken. Automobilisten, motorrijders en vrachtwagenchauffeurs die in de fout gaan moeten 250 euro afrekenen.

Veiligheid

Volgens ProRail steken bestuurders nog te vaak een spoorwegovergang over wanneer de rode lichten knipperen en de slagbomen naar beneden komen. Dat is reden voor de spoorwegbeheerder om de camera’s te gaan plaatsen. Na een proef met een soortgelijke camera in Hilversum werd aanvankelijk een flink aantal boetes uitgedeeld. Daarna hielden weggebruikers zich steeds beter aan de verkeersregels. Na twee jaar was het aantal bestuurders dat tijdens een rood licht de spoorwegovergang overstak met 50 procent gedaald.

Samenwerking met gemeenten

Het project in Echt-Susteren maakt deel uit van een landelijke maatregel. ProRail plaatst camera’s bij 39 overwegen in 22 gemeenten waar de verkeersregels relatief vaak worden overtreden en waardoor het risico op aanrijdingen dus groter is. Echt-Susteren is de enige Limburgse gemeente waar de camera’s komen te hangen.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft budget beschikbaar gesteld voor het project. Gemeenten moeten nog goedkeuring geven om op deze manier te handhaven. ProRail heeft daarvoor contact opgenomen met de betreffende gemeenten om de gesprekken te starten. Naar verwachting wordt de eerste camera in de eerste helft van 2022 geplaatst.

Controle

De flitscamera’s analyseren de beelden en slaan ze op als er mogelijk een overtreding geregistreerd is. Buitengewoon opsporingsambtenaren bekijken die beelden dan. Omdat voetgangers en fietsers lastiger te achterhalen zijn, controleren boa’s ook op locatie.

Het project is onderdeel van het Landelijk Verbeterprogramma Overwegen dat ProRail sinds 2014 uitvoert in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om de doorstroming en veiligheid bij overwegen te verbeteren.

Foto: L1

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors