Gebrek aan computerchips legt productie VDL Nedcar stil

door | 20 augustus 2021, 10:58 | Nieuws

Een gebrek aan computerchips zorgt ervoor dat de productieband van VDL Nedcar in Born maandag niet gaat draaien.

Een woordvoerder van het bedrijf bevestigt donderdagavond een bericht hierover in De Limburger.

Kritische componenten

“We kunnen volgende week bij VDL Nedcar niet produceren wegens het mondiale tekort aan kritische componenten”, zo laat de woordvoerder van VDL Nedcar weten. De autobouwer lag al drie weken stil wegens vakantie en het personeel zou maandag weer aan de slag gaan.

In mei van dit jaar moest VDL Nedcar al twee keer een paar dagen de productie stilleggen wegens een tekort aan chips. Vakbond FNV verweet het bedrijf toen ‘slecht management’.

Halfgeleiders

De Limburger citeert naar eigen zeggen uit een intern memo van het bedrijf. Daaruit zou blijken dat de aanvoer van halfgeleiders stokt. De computerchips regelen onder meer de aandrijving en het rijgedrag van een voertuig. Kortom, ze zijn vereist bij de bouw van moderne auto’s.

Wereldwijd probleem

Helemaal verrassend is de productiestop bij VDL Nedcar niet. Het tekort aan chips treft vrijwel alle autofabrikanten. Ondernemingen zoals Volkswagen, Toyota, BMW, Daimler en Renault hebben fabrieken eerder al moeten sluiten omdat er te weinig halfgeleiders zijn. Het tekort is ontstaan door de coronapandemie. Autofabrikanten beperkten hun productie en bestelden minder chips. Tegelijkertijd gingen mensen massaal thuiswerken en steeg de vraag naar laptops en smartphones en dus computerchips. Nu de vraag naar nieuwe auto’s aantrekt, blijft de aanvoer van computerchips achter.

Thuis wachten

Het is niet bekend wanneer VDL Nedcar de productie kan hervatten. Het personeel is gevraagd om voorlopig tot nader order thuis te wachten en alleen op afroep naar de fabriek in Born te komen. Er werken momenteel 4500 mensen bij de autobouwer.

VDL Nedcar is na het afhaken van opdrachtgever BMW volop bezig om nieuwe klanten binnen te halen. Zo gaat het bedrijf vanaf 2022 onder meer elektrische auto’s bouwen voor het Amerikaanse Canoo.

Foto: VDL Nedcar

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors