‘Geen boete gemeenten bij opzegging Gazprom-contract’

door | 2 maart 2022, 09:46 | Nieuws

Als gemeenten hun contract met het Russische gasbedrijf Gazprom opzeggen, hoeven ze geen hoge boete of afkoopsom te verwachten. Dat stellen verschillende advocaten onafhankelijk van elkaar bij BNR.

Limburgse gemeenten

Behalve de gemeenten Maasgouw en Beekdaelen hebben alle Limburgse gemeenten, waaronder Echt-Susteren, volgens onderzoekers van Follow the Money een contract bij de gasgigant. Hoewel Maastricht en Sittard-Geleen volgens het onderzoek in januari 2020 nog samen zouden werken met Gazprom, laten de gemeentes aan L1 weten daar inmiddels vanaf te zijn gestapt.

Contract opzeggen

De roep vanuit de samenleving om het contract te ontbinden vanwege de oorlog in Oekraïne is steeds luider geworden. GroenLinks Echt-Susteren heeft vragen hierover gesteld aan het gemeentebestuur. Dat is ook het geval in Venlo, Peel en Maas, Kerkrade, Meerssen en Valkenburg aan de Geul. De gemeente Bergen bekijkt of ze van het contract met Gazprom af kan komen. Ook de gemeente Peel en Maas wil zo snel mogelijk het contract beëindigen.

Afkopen niet nodig

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) waarschuwde eerder in het FD dat gemeenten de contracten moeten afkopen als ze die willen opzeggen. Maar dat is niet nodig, denkt advocaat Jan Hein Meerburg van Kennedy Van der Laan. Volgens Meerburg is er sprake van een onvoorziene omstandigheid waardoor gemeenten het contract kunnen ontbinden. “Gemeenten hebben niet kunnen voorzien dat de partij waarmee zij een contract sloten een oorlog financiert. Dat gebeurt de facto. Je hoeft geen contractpartij te dulden die opeens zo amoreel handelt.”

Volgens Follow the Money zouden veel gemeenten in Nederland voor de gigant hebben gekozen vanwege de prijs, die vaak lager is dan die van concurrenten als het Nederlandse Greenchoice. Ook de waterschappen, waaronder Waterschap Limburg, kozen voor Gazprom omdat dat veruit de goedkoopste aanbieder was.

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors