Geleenbeek alweer vervuild met plastic afval: hoe kan dat?

door | 25 februari 2021, 13:52 | Nieuws

Een Sittards afvalverwerkingsbedrijf, net over de grens bij Nieuwstadt, is opnieuw in opspraak geraakt nadat plastic en kunststof afval van het terrein is overgewaaid naar de naastgelegen Geleenbeek. Afgelopen weekend verscheen een video in een Facebookgroep over Nieuwstadt waarin de met plastic en kunststof bezaaide beek te zien was.

“Gebed zonder einde”, schreef Thijs Wetemans, GroenLinks-fractievoorzitter in de gemeenteraad van Echt-Susteren. “Dweilen met de kraan open”, reageerde iemand anders. Een andere Nieuwstadtenaar schreef dat hij bij de gemeente Sittard-Geleen aan de bel heeft getrokken over het afval.

Drie jaar later nog steeds
Inmiddels is het afval opgeruimd, maar het is niet de eerste keer dat de natuur naast de Van Kaathoven Groep bezaaid raakt met afval. In 2018 waaide bij een storm grote stukken foam vanuit het bedrijf de Geleenbeek in. Thijs Wetemans, inwoner van Nieuwstadt, zegt dat het materiaal toen via zijn dorp helemaal tot aan Roosteren stroomde. Hoe kan het dat drie jaar later nog steeds zoveel afval van het terrein de natuur inwaait?

Hoge muur en opruimrondes
Volgens een woordvoerster van de Van Kaathoven Groep is dat bij ieder afvalverwerkingsbedrijf wel het geval. “Je kunt het niet allemaal tegenhouden”, legt ze uit. Volgens haar doet het bedrijf er van alles aan om de hoeveelheid opwaaiend afval zo veel mogelijk te beperken. Zo lopen regelmatig medewerkers rond om het afval bij de beek op te ruimen, iets wat ook de Provincie Limburg bevestigt. Daarnaast zijn er keerwanden van 4,8 meter gebouwd tussen het bedrijfsterrein en de Geleenbeek.

Toch werpt dat zijn vruchten nog niet voldoende af:

Windschermen
De Regionale Uitvoeringsdienst Zuid-Limburg (RUDZL), met als opdrachtgever de 18 Zuid-Limburgse gemeenten en Provincie Limburg, is verantwoordelijk voor een veilige en gezonde leefomgeving voor inwoners in het gebied. “Namens ons worden door de RUDZL met regelmaat controles uitgevoerd op naleving van de vergunning en andere rechtstreeks werkende milieuregels”, zegt een woordvoerder van de Provincie Limburg.

Dinsdag bracht de RUDZL een controlebezoek aan het afvalbedrijf. De dienst constateerde dat het verwaaide afval door de medewerkers van Van Kaathoven was opgeruimd. Daarnaast bleek volgens de woordvoerder van de Provincie Limburg tijdens dit bezoek dat het bedrijf al verschillende offertes had ontvangen voor windschermen op de hoge muur.

Vrijdag gaat de RUDZL met het bedrijf om tafel om over de windschermen te praten. De vraag is namelijk of voor die windschermen een vergunning nodig is en of dat dan binnen het geldende bestemmingsplan past.

Foto: Facebook

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors