Gemeente neemt kosten grafrechten Molukkers niet op zich, monument wel optie

door | 17 juni 2021, 18:01 | Nieuws, Politiek

Het college van burgemeester en wethouders van Echt-Susteren gaat niet akkoord met het voorstel van Partij Nieuw Echt-Susteren (PNES) om de grafrechten van begraven Molukkers in de gemeente te vergoeden. Het gemeentebestuur vreest voor een ‘enorme precedentwerking’.

In een brief schrijft het college immers ook geen grafrechten te betalen voor Indië-veteranen en veteranen van de Tweede Wereldoorlog of andere missies.

Lees ook: ‘Graven van eerste generatie Molukkers in Echt-Susteren verdienen bijzondere status’

Blijvende herinnering

De burgemeester en wethouders zijn wel bereid om mee te denken over een blijvende herinnering om zo op gepaste wijze stil te staan bij het aangedane leed en dat daarmee te erkennen. De KNIL-militairen kwamen 70 jaar geleden naar ons land en werden niet hartelijk ontvangen. De Molukkers werden weggestopt in kampen, waaronder het kamp Op de Loop in Echt en Montfort.

Plaquette

Het college komt zelf met het idee voor een plaquette op de plek langs de A2 waar het kamp vroeger lag of op een begraafplaats. Wethouder Peter Ruijten (PNES) zegt dat de initiatiefnemers dat idee ook omarmen. “Maar ze willen in de Molukse gemeenschap even polsen wat zij van dat idee vinden. We staan ook open om op een andere manier te herdenken. Wij zorgen dat er iets komt.”

Initiatiefnemer Hub Coenen en zijn vrouw deden eerder al hun verhaal bij SOL2:

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors