Gemeente was niet goed voorbereid op hoogwater en neemt maatregelen

door | 10 november 2021, 15:45 | Nieuws

De gemeente Echt-Susteren was onvoldoende voorbereid om snel en adequaat in te kunnen grijpen tijdens de uitzonderlijke hoogwatersituatie van afgelopen juli en neemt daarom maatregelen.

Zo was er onder andere een gebrek aan een pomp, een vulmachine voor zandzakken, portofoons en persoonlijke beschermingsmiddelen. Dat blijkt uit de evaluatie van de calamiteit. Daarvoor sprak de gemeente met inwoners en andere partijen.

Extra kosten gemaakt

Door het hoogwater heeft de gemeente uiteindelijk zo’n 30.000 euro moeten betalen voor het inhuren van tractors, vrachtauto’s en waterpompen. Het is nog onduidelijk of het Rijk tegemoetkomt in die kosten.

Investeringen

Om te voorkomen dat Echt-Susteren in de toekomst bij dit soort calamiteiten weer extra kosten maakt, wil de gemeente verschillende ‘noodzakelijke middelen’ aanschaffen. Daarvoor wordt 30.000 euro vrijgemaakt.

Ook worden vanaf volgend jaar overeenkomsten gesloten met lokale loonwerkers met pompen die bij calamiteiten ingezet kunnen worden. De gemeente wil daarvoor jaarlijks structureel 2400 euro wachtdienstvergoeding betalen.

Update wagenpark

In het wagenpark wordt ook flink geïnvesteerd. De huidige kraanwagen van 4 ton wordt vervangen door eentje van 10 ton. Die aanschaf kost zo’n 97.000 euro.

Ook komt een pick-up ter waarde van 53.000 euro erbij ter vervanging van een ander voertuig. De pick-up bleek belangrijk bij het vervoeren van materieel op moeilijk te bereiken plekken. Daarnaast kan het voertuig worden ingezet bij sneeuw of ijs.

De gemeenteraad moet zich nog uitlaten over deze plannen en doet dat tijdens de raadsvergadering in december.

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors