Gemeente weigert fijnstofmeetpunt, burgerinitiatief opgezet

door | 26 maart 2021, 10:23 | Nieuws

De uitbreiding van VDL Nedcar, de verbreding van de A2 en steeds grotere industrieterreinen inclusief meer vrachtverkeer: hoe is het eigenlijk gesteld met de luchtkwaliteit in Echt-Susteren? GroenLinks vroeg het gemeentebestuur om een officieel fijnstofmeetpunt in Echt-Susteren te plaatsen, maar kreeg nul op het rekest.

Het college B&W zegt er de meerwaarde niet van in te zien. En wat betreft de uitbreiding van VDL Nedcar: volgens onderzoek van provincie en gemeente zou dit niet leiden tot een overschrijding van luchtkwaliteitsnormen in Nieuwstadt. GroenLinks Echt-Susteren wil nu een burgerinitiatief opstarten waarbij inwoners zelf met meetkastjes de luchtkwaliteit gaan meten.

Meetkastjes met WiFi

Iedereen kan in principe fijnstof meten met een kastje van zo’n 50 tot 100 euro dat enkel stroom en een WiFi-verbinding nodig heeft. “Gebruik maken van de aanwezige burgerkracht en via citizen science data verzamelen wordt al in veel Zuid-Limburgse gemeenten toegepast. Echt-Susteren is nu nog blanco op de kaart van het RIVM, maar daar gaan we verandering in brengen”, zegt GroenLinks-fractievoorzitter Thijs Wetemans. Hij wil een werkgroep opzetten die vervolgens een vereniging of stichting wordt. Zo kunnen er financiële transacties worden gedaan en kan er eventueel aanspraak worden gemaakt op subsidie.

Na oprichting trekt de politieke partij zich terug. “Want ook mensen die zich niet thuis voelen bij GroenLinks moeten zich welkom voelen om de luchtkwaliteit in hun omgeving te meten. En het burgerinitiatief moet volledig onafhankelijk van het college en de politiek staan”, zegt Wetemans.

Posterholt en Lindenheuvel zijn de twee dichtstbijzijnde meetpunten (foto: Luchtmeetnet.nl):

Een laatste stap is het kopen en plaatsen van de meetkastjes bij burgers die meedoen. Al met al kan dat enkele maanden tot een half jaar duren, denkt Wetemans. Geïnteresseerde inwoners kunnen zich melden via samenmetenechtsusteren.nl.

Foto: Skyline Echt (door Piet Vinken via L1.nl/weerfoto)

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors