Ginny wil ecologisch park met tiny houses en voedselbos in Echt-Susteren

door | 13 mei 2021, 09:11 | Nieuws

Ginny Mulders is naar eigen zeggen de eerste in Echt-Susteren die permanent in een tiny house woont. Het leven met haar vriend in het duurzame minihuis in Maria Hoop bevalt haar zo goed, dat het nu haar wens is om nog meer mensen in en met de natuur te laten leven.

‘Kans voor gemeente’

Voor haar plannen is ze op zoek naar een stuk grond van minimaal anderhalve hectare voor een eerste pilotproject met minimaal vijf tiny houses. Ze polst verschillende gemeenten, waaronder Echt-Susteren. In 2018 bleek in onze gemeente geringe interesse te zijn voor tiny houses, maar de gemeente noemt dit initiatief nu een kans voor een ecologische ontwikkeling en een positieve bijdrage voor de leefbaarheid.

Vijf tiny houses met voedselbos

Deze week deelde Ginny haar idee in een raadscommissie. Ze wil minimaal vijf jaar lang samen met andere gelijkgestemden leven op een park nét buiten de bebouwde kom en tegen een natuurgebied aan. Op het park moeten minimaal vijf tiny houses komen met een voedselbos, gemeenschappelijke voorzieningen, gedeelde tuinen en een gezamenlijke activiteitenruimte.

Ginny Mulders vertelt over haar idee BeLEEF!park Haverland:

Een commune wordt het niet volgens Ginny, want in het idee staat centraal dat ook omwonenden welkom zijn om te recreëren op het park of bijvoorbeeld te helpen in de tuinen. Ze denkt dat haar plannen ook enig soelaas bieden voor de huidige krappe woningmarkt. “Veel mensen die klein, duurzaam en ecologisch willen wonen zijn meestal een één- tot tweepersoonshuishouden. Vooral voor jongere mensen en senioren zou dit een oplossing kunnen zijn”, vertelt ze.

Gemeente werkt aan tiny house-beleid

De Echtse merkt dat veel mensen haar initiatief steunen. Mocht het park er komen, dan zitten de kleine huisjes volgens haar in een mum van tijd vol. Maar het project staat nog lang niet in kannen en kruiken. Zo is er nog geen geschikte grond gevonden en ook het beleid werkt niet mee. “Er mist op dit moment in Nederland überhaupt een stukje beleid en wetgeving waardoor het zoeken is hoe je zo’n innovatief totaalconcept realiseert. Hoe pas je dat in in het huidige beleid? Wij geloven dat de nieuwe omgevingswet daar nu al mogelijkheden voor biedt.”

Met dat beleid kreeg ze ook te maken toen ze met haar partner permanent in een tiny house wilde gaan wonen. Ze kreeg twee jaar geleden een tijdelijke vergunning van de gemeente Echt-Susteren om een tiny house neer te zetten op een stuk grond van iemand. Dit najaar loopt die vergunning af. Een beleid voor tiny houses heeft Echt-Susteren nog niet, maar daar wordt aan gewerkt.

Stichting Haverland

Haar initiatief wordt gesteund door Stichting Haverland. Die stichting zet zich in voor natuurbehoud met speciale aandacht voor verbinding tussen mensen. Momenteel beheert de stichting al een voedselbos op de Heide in Susteren. Het zou volgens de stichting dan ook een ideale plek zijn om het park daaromheen te realiseren. Grondbezitters steken daar een stokje voor, want die willen hun omliggende grond niet afstaan volgens de initiatiefnemers.

Pieter van den Kerkhof van stichting Haverland over het voedselbos in Susteren en het initiatief:

Een tiny house is een kleine woning van maximaal 50 vierkante meter. Tiny houses worden op een duurzame wijze gebouwd en zijn vaak zelfvoorzienend door bijvoorbeeld zonnepanelen, regenwater en een composttoilet.

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors