Grensregels Duitsland aangescherpt: (hoe) kan ik de grens nog over?

door | 6 april 2021, 16:20 | Corona, Nieuws

Vanaf vandaag bestempelt de Duitse federale overheid Nederland als een hoogrisicogebied vanwege het oplopend aantal besmettingen in ons land. Nederlanders die naar Duitsland reizen moeten vanaf vandaag kunnen aantonen dat ze negatief zijn getest op het coronavirus. Word je betrapt zonder testuitslag van minder dan 48 uur oud, dan riskeer je een boete die uiteindelijk kan oplopen tot 25.000 euro. 1Limburg zet de regels op een rij.

Grensverkeer

Er gelden andere testregels voor Nederlanders die vanwege werk of studie regelmatig de grens oversteken. Hun test blijft in Noordrijn-Westfalen 72 uur geldig. Dat betekent dat zij zich in een werkweek twee keer moeten laten testen. Hetzelfde geldt voor mensen die minimaal twee maal per week de grens oversteken voor zorgtaken of familiebezoek. De Duitse politie controleert steekproefsgewijs of mensen een negatieve kunnen tonen. De GGD verstrekt geen testbewijzen hiervoor. Mensen kunnen zich bij een commerciële teststraat laten testen. Grenspendelaars kunnen zich in Duitsland laten testen, bijvoorbeeld bij de werkgever, school of een testlocatie in de buurt van de grens.

Reizigers uit Nederland moeten zich voor vertrek naar Duitsland ook registreren en na aankomst in quarantaine, al is dat laatste in Noordrijn-Westfalen niet vereist als mensen korter dan 24 uur blijven en een negatieve testuitslag hebben.

Andere uitzonderingen:

  • Ouders die dagelijks heen en weer reizen om hun minderjarige kinderen naar school te brengen, hoeven geen testuitslag te laten zien
  • Voor bedrijven die de grens over moeten, zoals transportbedrijven, gelden uitzonderingen voor zowel de test- als aanmeldverplichting
  • Bij verblijf korter dan 72 uur is geen negatieve test nodig. Dat geldt ook voor het ophalen of laten repareren van een truck. Registratie hoeft pas bij een verblijf langer dan 24 uur.
  • Er geldt geen aanmeldplicht voor onder andere een doorreis en verblijf tot 24 uur.

Winkels en mondkapjes

In Noordrijn-Westfalen moeten mensen verder een medisch mondkapje dragen in openbare binnenruimtes, zoals winkels, op de werkplek en in het openbaar vervoer. Ook buiten waar veel mensen op een kleine oppervlakte samenkomen, is een mondkapje verplicht. De horeca is gesloten en scholen geven les op afstand. Veel winkels zoals supermarkten, drogisterijen, apotheken, tuincentra en boekenwinkels zijn geopend. Bij andere winkels kan men op afspraak terecht.

Lees hier hoe het zit met de regels voor grensverkeer in België.

Foto: iStock

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors