Burgemeester Hessels: tóch serieuze dreiging avondklokrellen Echt

door | 24 maart 2021, 21:33 | Nieuws

In Susteren bleek een oproep tot rellen tijdens het invoeren van de avondklok loos alarm, maar volgens burgemeester Jos Hessels waren er wel degelijk indicaties dat relschoppers het op Echt hadden gemunt. “Ze zochten de plek waar het het makkelijkste was. We hebben dat denk ik goed kunnen voorkomen”, zei Hessels woensdagavond in een raadsconferentie over het coronavirus.

Bewust onder pet gehouden

Op Instagram schreef Hessels eind januari dat de Mobiele Eenheid (ME) Echt had gekozen als centrale uitvalsbasis in Limburg. Hij zei woensdagavond dat hij daar bewust over heeft gelogen. “Het is natuurlijk heel belangrijk om dat down te playen: zeggen er is niks aan de hand. Fijn dat heel veel mensen daar in zijn getrapt, maar de ME komt niet zomaar”, zei Hessels. Volgens de burgemeester waren er wel degelijk indicaties dat er ook in Echt iets stond te gebeuren.

Door het plaatsen van een archieffoto van ME-busjes en daarbij te zeggen dat de politie en ME in Echt kon rondrijden omdat dit een centrale uitvalsbasis was, wilde hij eventuele onrust onder inwoners wegnemen. Tegelijkertijd wilde hij eventuele relschoppers waarschuwen. “Wat dat betreft is het drie avonden achter elkaar gelukt om ook in Echt de rust te bewaren.”

Dit schreef burgemeester Hessels eind januari op Instagram over de mogelijke aanwezigheid van de politie en ME in Echt:

Onrust Susteren na oproep rellen

De burgemeester zag een dag eerder hoe een oproep tot rellen in Susteren veel inwoners onrust opleverde. Dezelfde dag bleek al dat het een grap was van een tiener, maar de onrust was toen al heel groot omdat inwoners elkaar gewaarschuwd hadden via social media. Verschillende ondernemers in Susteren plaatsten containers voor hun winkels uit angst voor vandalisme of inbraak tijdens eventuele rellen. “Ondernemers hebben grote kosten gemaakt”, zegt de burgemeester terugblikkend op dat moment. Vanwege de avondklokrellen kondigde de burgemeester een noodverordening af in de gemeente Echt-Susteren.

Foto: iStock

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors