Hoger beroep moord op Andy de Heus: OM eist 26 jaar cel

door | 19 januari 2023, 12:33 | Nieuws

Voor de moord op Andy de Heus uit Echt is in hoger beroep 26 jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft Ronnie S. in december 2012 zijn drugspartner Andy met voorbedachte rade om het leven gebracht, meldt 1Limburg.

De rechtbank in Maastricht legde de 55-jarige Ronnie eerder 17 jaar cel op wegens doodslag. De rechters vonden moord niet bewezen, daarop ging justitie in beroep.

Vakantiepark Stevensweert

Andy de Heus (30) werd op 18 december 2012 doodgeschoten in een vakantiepark in Stevensweert. Zijn lichaam werd pas jaren later, in 2016, gevonden bij een vijver in de buurt.

Ronnie uit Sittard werd twee jaar later aangehouden. Hij heeft bekend Andy te hebben doodgeschoten, maar zegt dat dat is gebeurd tijdens een uit de hand gelopen ruzie. Andy en Ronnie kenden elkaar uit de drugswereld. Volgens Ronnie kregen ze een dag voor de dodelijke schietpartij ruzie over een cokedeal. Andy vroeg om 100 gram coke, maar Ronnie had alleen maar cokepoeder voor hem. Ook over de prijs waren ze het niet eens.

Angst en wapen

De ruzie ging een dag later verder toen de twee een afspraak hadden op het vakantiepark waar ze beiden een hennepplantage runden. Bij huisje 153 kreeg het tweetal weer mot. “Hij wilde dat ik de plantjes zou verwijderen, omdat ik zijn handel kapot maakte. Toen hij zei dat de jongens het wel even wilden regelen, werd ik bang en daarop heb ik het wapen tevoorschijn gehaald”, zei Ronnie woensdag tijdens het hoger beroep.

Huisje schoonmaken

Naar eigen zeggen, schoot hij twee keer op Andy. Toen hij zag dat hij nog leefde en naar een wapen wilde grijpen, schoot hij hem nog drie keer in het hoofd. Het lijk heeft hij daarna in een zak gewikkeld en begraven. Het huisje heeft hij grondig schoongemaakt.
poster

‘Stond jou in de weg’

Justitie gelooft het verhaal van Ronnie niet en zegt dat hij Andy met een smoes naar het vakantiehuisje heeft gelokt. Daarom sprak het OM van moord. Ook de nabestaanden hopen dat Ronnie nu wel voor moord wordt veroordeeld. De zus van Andy, Patricia, maakte gebruik van het spreekrecht en riep de rechters deze keer wel recht te spreken. “Het was geen ongelukje, Andy moest worden opgeruimd, want hij stond jou in de weg”, zei ze.

De uitspraak is over 14 dagen.

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors