Hoogwater lijkt Roosteren te sparen, spanning in Maaseik

door | 16 juli 2021, 16:11 | Nieuws

Het lijkt erop dat het hoogwater van de Maas in Roosteren en de omliggende dorpen niet heeft geleid tot grote problemen. Alle maatregelen zoals de evacuatie van Aasterberg en Visserweert blijven voorlopig nog van kracht.

De piek bij Roosteren lijkt voorbij, volgens de gemeente Echt-Susteren. De hoogwatersituatie aan de kant van Maaseik is nog spannend. Het water staat daar tot aan de bovenkant van de kademuur.

Weg staat blank

De contouren van de Maas die ter hoogte van Roosteren en Maaseik kronkelt, zijn niet eens meer zichtbaar. De Maas bij de brug richting Maaseik is behoorlijk uit haar oevers getreden en het hele gebied lijkt wel een nieuwe plas geworden met woest bewegend water.

Er is geen enkel wegverkeer meer mogelijk tussen Roosteren en Maaseik. Militairen helpen in Roosteren en ook in Aasterberg met het leggen van zandzakken op kritische punten. Bij Aasterberg moesten militairen gered worden omdat ze vast kwamen te zitten in het water met hun voertuig.

Foto: Facebook

Waterpeil daalt voorzichtig

“Op het moment is alles stabiel in mijn ogen”, zegt hoofd dijkwacht van Roosteren Frits Cillekens. Hij heeft op de ondergelopen weg een blikje neergelegd tot waar het water reikte. Zo’n twintig minuten later was al te zien dat het waterpeil voorzichtig daalt.

De gemeente Echt-Susteren haalt voorzichtig adem, maar vraagt wel nog voor waakzaamheid. “Dankzij de Maaswerken van de afgelopen decennia en de inzet van Waterschap Limburg, de hulpdiensten, vrijwilligers en onze eigen gemeente, zijn we nu voorzichtig positief”, aldus de gemeente.

Rampenplan actief in Maaseik

In Maaseik is het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Het water lijkt te zakken, maar dat gaat volgens burgemeester Johan Tollenaere wel langzaam.

Het leger blijft paraat staan om te helpen bij een eventuele overstroming of dijkbreuk. “De druk zal wel nog geruime tijd hoog blijven. De situatie is dus nog niet onder controle.” De bewoners van het geëvacueerde Heppeneert kunnen om die reden ook nog niet naar huis.

Inwoners van Roosteren en omstreken mogen nog niet naar huis:

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors