Huis Hessels eindelijk te koop: ‘Niet onder druk gezet’

door | 13 juli 2021, 17:21 | Nieuws, Politiek

Het huis van burgemeester Jos Hessels in Montfort staat eindelijk te koop. De burgervader van Echt-Susteren heeft inmiddels ook een koopcontract getekend voor een nog te bouwen appartement in zijn eigen gemeente.

Hessels woont al sinds zijn benoeming in 2012 in de gemeente Roerdalen. Daarmee voldoet hij al negen jaar niet aan de Gemeentewet die voorschrijft dat een burgemeester in zijn eigen gemeente moet wonen.

Stevig gesprek met Remkes

Waarnemend gouverneur Johan Remkes tikte Hessels daar begin deze maand over op de vingers. Remkes liet aan NRC weten een ‘stevig gesprek’ met Hessels te hebben gehad. “Voordat ik hier weg ben is de man verhuisd, of er gebeurt iets anders”, zei Remkes toen.

Lees ook: Hessels na stevig gesprek Remkes: ‘Huis morgen op Funda’

Volgens de Gemeentewet kan de gemeenteraad voor maximaal één jaar ontheffing verlenen aan de burgemeester. Heeft een burgemeester dan nog geen woning in zijn gemeente, dan kan de commissaris van de Koning nog eens voor maximaal twee jaar ontheffing verlenen. Aangezien Hessels in 2012 officieel werd benoemd, had hij dus eigenlijk ten laatste in 2015 in Echt-Susteren moeten wonen.

Nieuwbouwplannen

Pas vijf jaar later, juli vorig jaar, bleek voor het eerst dat Hessels naar zijn eigen gemeente wilde verkassen. Hij liet de gemeenteraad toen in een brief weten zich niet te zullen bemoeien met de planvorming en vergunningverlening van een nieuw appartementengebouw in Echt, omdat hij en zijn vrouw interesse hadden in een appartement.

Penthouse

Maandagavond heeft het burgemeesterskoppel het koopcontract voor het penthouse aan de Julianastraat getekend. De nieuwe stek is op nog geen 300 meter van het gemeentehuis. Volgens de woordvoerder van Hessels heeft het gesprek met Remkes niks veranderd of versneld. Zijn huis in Montfort staat sinds dinsdag voor 495.000 euro in de verkoop. “Van ganser harte en door niets en niemand gedwongen”, schrijft hij daarover op Facebook.

Zodra zijn huis is verkocht, gaat Hessels tijdelijk gehuurd zitten in Echt-Susteren om volgens zijn woordvoerder niet dakloos te zijn.

Overtreding

Dat Hessels al bijna tien jaar de Gemeentewet overtreedt lijkt voor hemzelf en oud-gouverneur Theo Bovens nooit een probleem te zijn geweest. “Het doel van de Gemeentewet is dat de burgemeesters in geval van crisissituaties snel ter plekke zijn”, zegt zijn woordvoerder. “De ervaring leert dat Hessels vaak eerder dan de hulpdiensten ter plekke is. Bovendien heeft hij zowel de vertrouwenscommissie als de commissaris van de Koning jaarlijks zelf proactief geïnformeerd over zijn woonsituatie.”

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors