Huisarts Koningsbosch stopt: 1300 patiënten kunnen nergens terecht

door | 19 november 2021, 17:33 | Nieuws

Koningsbosch zit over anderhalve maand zonder huisartsenpraktijk. Huisarts Ronald Korthals (65) gaat per 1 januari met pensioen en heeft geen opvolger gevonden. Zijn 1300 patiënten dreigen ‘huisartsloos’ te worden.

Patiënten moeten binnen 15 minuten bij hun huisarts kunnen zijn volgens het criterium van de Landelijke Huisartsen Vereniging. Maar de patiënten kunnen in de buurt nergens terecht, omdat die huisartsen hun inschrijvingen inmiddels hebben gesloten voor patiënten uit Koningsbosch en omgeving.

‘Verrast’

De grootste zorgverzekeraar in het gebied, CZ, en de huisartsen in de regio laten weten overvallen te zijn door de aankondiging van Korthals. De bezorgde huisarts heeft naar eigen zeggen al in 2019 aan de bel getrokken over zijn pensioen bij de huisartsen in de regio en zou CZ voor afgelopen zomer hebben ingelicht.

Emotionele reacties, patiënten bezorgd

“Ik kan niet verantwoordelijk zijn voor wat ik al twee jaar geleden heb aangekaart en heb gezegd: als ik geen concreet plan heb voor 15 november, dan ga ik de mensen gewoon op tijd informeren. Dat niemand per 1 januari huisartsloos moet zijn, daar zijn we het allemaal over eens. Maar het wil niet goed vlotten met de praktische invulling daarvan”, aldus Korthals.

Verschillende patiënten reageerden emotioneel

Korthals werkt al 31 jaar als huisarts in Koningsbosch en heeft ook veel patiënten uit Maria-Hoop. Verschillende patiënten reageerden emotioneel op het nieuws volgens de dokter. “Vooral patiënten die heel ziek zijn. Die worden bang en zeggen: ik vrees dat ik dadelijk niemand heb.”

CZ: de tijd dringt

Zorgverzekeraar CZ, verantwoordelijk voor een oplossing gezien hun zorgplicht, noemt de situatie ‘op z’n zachtst gezegd heel vervelend’. “Dat er geen oplossing voor de patiënten was gevonden, overviel ons”, zegt een woordvoerder. CZ is in gesprek met de huisartsencoöperatie Midden-Limburg Oost en huisartsen in de buurt.

“Samen zijn we ervan doordrongen dat we dit moeten oplossen, maar we weten op dit moment nog niet hoe”, vervolgt de CZ-woordvoerder. “We realiseren ons dat de tijd dringt, maar we hebben er op dit moment vertrouwen in dat we voor 1 januari duidelijkheid hebben over de oplossing.”

De huisartsen van Echt laten in een gezamenlijke verklaring weten in ieder geval klaar te staan om tijdelijk spoedzorg te garanderen, als er na 1 januari nog geen duidelijkheid is.

Ronald Korthals

Foto: Ronald Korthals in een tv-uitzending van SOL2 eerder dit jaar

Specifieke patiëntenstop

De huisartsengroep Echt laat weten zich zorgen te maken over de continuïteit van de huisartsenzorg in Koningsbosch, maar zegt dat ongereguleerde toegang tot de bestaande praktijken leidt tot verlies van kwaliteit van de zorg voor de patiënten die al zijn ingeschreven.

“De werkdruk in de praktijken is reeds zeer hoog, zeker in het huidige coronatijdperk”, aldus een woordvoerder van de huisartsengroep Echt.

Opschalen en subsidiëring

“Ik heb begrip voor de extra druk op huisartsenpraktijken, ook sinds Covid, en dan komt mijn praktijk nog erbij”, aldus Korthals. “Maar er kan gereguleerd worden door middel van opschaling en subsidiëring. Er zijn verschillende mogelijkheden”, aldus de dokter. “Als je een Covid-hotel bij Van der Valk in Urmond kunt maken met huisartsen, dan kun je lokaal ook dit probleem tackelen.”

Conceptplan afgeslagen

Volgens de huisartsenkring Echt lag er een conceptplan op tafel wat deels voorzag in overname van patiënten door praktijken in de omgeving en deels in het vestigen van een dependance in Koningsbosch. “Spijtig genoeg is die medewerking niet verkregen en heeft huisarts Korthals zijn eigen weg gekozen”, aldus de huisartsen van Echt.

Patiënten wil je niet aan een wisselrooster van dokters hangen

Korthals wenst één vaste dokter voor zijn patiënten. “Patiënten wil je niet aan een wisselrooster van dokters hangen. Je hebt als huisarts rust nodig om geen fouten te maken. Als je het moet verdelen over vier praktijken: dat gaat niet.”

Dokter op de hoek verdwijnt

Korthals begrijpt goed dat hij niemand heeft gevonden die zijn praktijk in de huidige vorm wil overnemen. Hij heeft 1300 patiënten, terwijl de norm 2100 is. “De romantiek van de dokter op de hoek zal waarschijnlijk niet meer haalbaar zijn. Kleinere praktijken zullen sneuvelen. In feite ben ik nog een beetje een museumstuk.”

Flink huisartsentekort

Op verschillende plekken in Limburg is er sprake van een te huisartsentekort. Als er niets gebeurt, heeft Limburg over vijf jaar een tekort van 80 tot 160 huisartsen, waarschuwde de Limburgse afdeling van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) vorig jaar.

Lees ook: Groot huisartsentekort dreigt in Limburg binnen vijf jaar

Huisarts Korthals uitte dit jaar al zijn zorgen in het SOL2 tv-programma iNBeeld. Bekijk hier de uitzending terug:

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors