Justitie vraagt uitstel in onderzoek naar moord Andy de Heus

door | 5 augustus 2021, 14:08 | Nieuws

Het is justitie niet gelukt nieuwe aanwijzingen in de moordzaak rondom Andy de Heus tijdig te onderzoeken. Over drie weken is er een nieuwe zitting in het Hof in Den Bosch, maar de aanklager vraagt uitstel.

Dat bevestigt een justitiewoordvoerder tegenover L1. De nieuwe informatie kan cruciaal zijn, denkt justitie. Het is vooralsnog onduidelijk wat er wordt onderzocht.

Zeventien jaar

Ronnie S. (53) is op 25 juni 2020 veroordeeld voor het doodschieten van Andy de Heus. Hij kreeg zeventien jaar gevangenisstraf voor doodslag en het verbergen van Andy’s lichaam, dat werd gevonden bij een vijver in Stevensweert. Ronnie heeft bekend dat hij Andy in 2012 heeft doodgeschoten. Dat gebeurde naar eigen zeggen na een conflict over een hennepplantage.

Concrete informatie

De rechtbank in Roermond zag in juni vorig jaar te weinig bewijs voor voorbedachten rade en dus moord. Justitie had wél ingezet op moord en eiste levenslang. Twee maanden geleden zou het proces in hoger beroep starten, maar kwam de aanklager plots met nieuws: hij had nieuwe, concrete aanwijzingen die hij wilde onderzoeken.

De aanklager denkt dat het nieuwe spoor kan leiden tot de arrestatie van een medeverdachte. Daarnaast denkt justitie dat het nieuwe bewijs alsnog kan leiden tot een moordveroordeling, in plaats van het huidige doodslagvonnis.

Lopend onderzoek

In een brief naar het Hof in Den Bosch, waarin de aanklager aankondigt dat hij extra tijd nodig heeft, laat justitie zich niet in de kaarten kijken. De aanklager schrijft alleen dat het onderzoek niet ‘dusdanig resultaat’ heeft opgeleverd dat het al inhoudelijk kan worden besproken.

Ook tegenover L1 houdt hij zich op de vlakte. “Het onderzoek is nog niet afgerond.”

Traag konijn

Op 25 augustus gaat de geplande zitting wel door, maar dat lijkt niet meer dan een formaliteit. Die dag zal de aanklager zijn al aangekondigde verzoek om uitstel doen. Peer Szymkowiak, advocaat van Ronnie S., kan ondertussen niet veel anders dan wachten. “Justitie zou een konijn uit de hoge hoed toveren, zo begreep ik vorige keer. Dat is dan wel een erg traag konijn.”

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors