Kapper Echt doet mee aan demonstratie tegen lockdown: ‘Worden niet gehoord’

door | 30 december 2021, 19:45 | Nieuws

Meer dan 2000 Nederlandse kappers demonstreren donderdag voor meer compensatie binnen de verplichte coronasteun. Ook in Limburg wordt op meerdere plekken gedemonstreerd.

“Ik doe vooral mee omdat ik vind dat wij niet genoeg gehoord worden”, zegt Basil Rassoul van Basil’s Barber Shop in Echt en Maasbracht tegen L1.

Ludieke manieren

In ruim 120 gemeenten zijn acties aangemeld. Daar delen kappers bijvoorbeeld koffie met cake of oliebollen uit voor hun salon. Andere kappers doen mee door posters op hun ramen te plakken, of met ludieke foto’s. Sommigen zetten etalagepoppen in de kappersstoel. Zoals Rassoul ook deed. “Vandaag zijn het geen gasten die geknipt worden, maar etalagepoppen.” Twee etalagepoppen steken hun middelvinger op. “We proberen toch op een ludieke manier wat aandacht te vragen. Veel mensen beseffen niet hoe moeilijk wij het hebben”, aldus Rassoul.

Financiële problemen

Met de acties willen kappers aandacht vragen voor de financiële problemen in de branche. De coronasteun van de overheid is volgens hen onvoldoende. Er zijn salons die moeite hebben om de crisis door te komen, omdat de overheid niet alle misgelopen omzet vergoedt. De kapper zegt dat hij maandelijks ongeveer 10.000 kwijt is om zijn twee kapperszaken overeind te houden. “En dan heb ik nog geen euro verdiend”, zegt Rassoul. Bovendien worden de personeelskosten, ongeveer 5000 euro, niet volledig gedekt vanuit de steunmaatregelen. Daarin speelt mee dat kappers eerder tijdens de pandemie ook al lange tijd niet konden knippen. “Het liefste zou ik de coronasteun helemaal niet willen ontvangen. Ik wil gewoon heel graag dat ik mijn deuren weer mag opengooien”, vertelt de barbier uit Echt.

Belangrijkste maand van het jaar

In augustus opende Basil Rassoul een tweede zaak in Maasbracht. Hij verwachtte destijds niet dat er nog een nieuwe lockdown zou komen. “Ik wil doorgroeien en had verwacht dat alles weer normaal zou zijn. Daarnaast dacht ik dat ik met een volle decembermaand een goede omzet zou draaien. Maar dat is eigenlijk gewoon van ons afgepakt. Het is de belangrijkste maand van het jaar.”

Weinig besmettingskans

Kappersbrancheorganisatie ANKO was niet betrokken bij het opzetten van de actie, maar steunt het protest wel. Eerder deze week zei een woordvoerster dat het goed is dat zoveel kappers van zich laten horen. ANKO wil dat de kapperszaken zo snel mogelijk weer open mogen.

Volgens hen kan dat op een veilige manier. De meeste besmettingen vinden immers niet in de salons plaats. “Wij hebben vorig jaar alles aangepast om iedereen veilig te kunnen knippen”, zegt de barbier uit Echt. “Ik zou niet weten wat we nog kunnen veranderen om het nog veiliger te maken. Dus laten we hopen dat we weer snel open mogen.”

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors