Kappers weer open, en ook dit mag vanaf vandaag weer

door | 3 maart 2021, 10:22 | Nieuws

In veel agenda’s stond het al met rood omcirkeld: woensdag 3 maart, de coronaversoepelingen. Maar wat mag wel weer en wat niet?

Zeg maar dag tegen je coronakapsel, want kappers mogen na bijna drie maanden gesloten te zijn geweest weer aan de slag. Ook andere contactberoepen als schoonheidsspecialisten, nagelstylisten, pedicures, masseurs en rijschoolhouders mogen de deuren weer opengooien, zo somt 1Limburg op. En ook de winkel betreden mag weer, zij het op afspraak.

Alleen op afspraak
Je kunt niet zomaar een kapsalon of winkel binnenwandelen. Reserveren is volgens de maatregelen verplicht en er moet een gezondheidscheck worden gedaan bij klanten. Er geldt binnen een mondkapjesplicht en waar mogelijk moet men anderhalve meter afstand houden. In winkels mogen mogen maximaal twee klanten tegelijk zijn en moeten consumenten zich vier uur van tevoren hebben aangemeld. Zo’n bezoekje duurt maximaal tien minuten om te voorkomen dat er toch contacten zijn tussen klanten die elkaar snel afwisselen. Volgens het Rijk biedt dit mogelijk enige uitkomst voor kleinere ondernemingen. Daarnaast blijft het uiteraard mogelijk om online iets te bestellen, te laten bezorgen of af te halen bij de winkel

Agenda tjokvol
Wil je woensdag al verlost zijn van je coronacoupe? Dat zal lastig gaan. Na de aangekondigde versoepelingen tijdens de persconferentie zaten kapsalons constant aan de telefoon met het afsprakenboek in de hand. De agenda voor maart is voor vele Limburgse kappers al vol. Bij kappers kan de wachttijd voor een knipbeurt inmiddels oplopen tot enkele weken.

Rijlessen weer mogelijk
De verruiming geldt ook voor rijinstructeurs. Mensen mogen weer rijles volgen en het praktijkexamen doen. Voor de theorie-examens wordt nu uitgewerkt hoe deze zo snel mogelijk op een veilige manier mogelijk worden afgenomen, meldt de Rijksoverheid. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) laat weten de ontwikkelingen op de voet te volgen.

Een uitzondering op de contactberoepen die weer aan de slag mogen, zijn de sekswerkers. Die mogen hun werk nog niet hervatten.

Sporten en onderwijs
Dan komen we aan bij het volgende punt: sporten. Jongeren en jongvolwassenen (tot en met 26 jaar) mogen met meer dan twee personen samen buiten sporten op sportaccommodaties. Pas op: niet in competitieverband, maar wel met het eigen team binnen de club. Binnen sporten is nog steeds niet toegestaan, afgezien van enkele topsportcompetities. Sportscholen en sportkantines blijven dicht.

Verder mag de jeugd die op de middelbare school of het mbo zit, sinds maandag (deels) naar school. Leerlingen krijgen minimaal een dag per weer fysiek les.

Avondklok
De belangrijkste maatregel die van kracht blijft, is de avondklok. Die is verlengd tot en met 15 maart 4:30 uur. Studenten en docenten die praktijklessen volgen en volwassenenonderwijs in het examenjaar worden vanaf 3 maart uitgezonderd van de avondklok, zegt het Rijk.

Naast de genomen verruimingen hamert het kabinet erop om de basisregels nog beter na te leven. Op maandag 8 maart bekijkt het kabinet welke maatregelen vanaf 16 maart nodig zijn.

Foto: iStock

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors