Koe die tijdens hoogwater 100 km zwom maakt kans op prijs

door | 12 september 2021, 14:03 | Nieuws

Leonarda 12, de koe die tijdens het hoogwater helemaal van Echt naar het Brabantse Escharen zwom, is genomineerd voor de titel Dier van het Jaar 2021.

Het beest graasde in juli met haar kudde langs de Maas toen de rivier overstroomde. Het water nam haar mee, waarna ze uren tussen de rotzooi door het water dreef. Ze kwam er op eigen kracht niet meer uit. De brandweer haalde het dier aan kant en kwam via het oornummer terecht bij boer Har Smeets uit Echt, de eigenaar van de koe.

Ondanks de zware tocht maakte Leonarda 12 het meer dan goed toen ze weer thuis was. “Ze ligt fijn mooi in het stro te rusten, heeft wat gegeten. Ongelooflijk dat zo’n dier zo lang kan zwemmen of blijven drijven en dan nog de kracht heeft om op de wal te komen”, reageerde boer Smeets toen.

Dubbel gevoel

Dat zijn wonderkoe nu kans maakt op een prijs vindt hij mooi, maar aan de andere kant ook dubbel. “Er zijn ook koeien omgekomen toen. Het was geen fijne tijd natuurlijk”, vertelt Smeets. Toen de boer hoorde dat hij geld kon winnen met de prijs, gaf hij meteen aan het te willen doneren aan een zorgboerderij in Echt. “Als ik iets win, geef ik het aan een goed doel. Dat vind ik wel gepast.”

‘Het gaat super met ze’

Met Leonarda 12 gaat het nog steeds goed, net als de andere tien koeien die Smeets heeft gevangen na het hoogwater. “Ze lopen allemaal weer in de wei. Een paar hebben ook weer gekalfd. Het gaat super met ze.” Als Leonarda 12 de titel wint, krijgt ze wat extra’s van haar baasje. “Dat ga ik dan wel doen. Al hebben ze op het moment niks te klagen. Er is heel veel grasgroei, dat is top.”

Stemmen

Er kan tot 27 september gestemd worden op de genomineerde dieren via diervanhetjaar.nl. Op 4 oktober, Dierendag, wordt de winnaar bekendgemaakt.

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors