Lage opkomst bij eerste prikmoment Echter Revue-theater: ’33 prikken weggegooid’

door | 30 april 2021, 19:05 | Corona, Nieuws

Tijdens een vaccinatiesessie in Echt is donderdagavond minder dan de helft van de opgeroepen patiënten gevaccineerd. Daardoor zijn 33 doses AstraZeneca weggegooid. Volgens huisarts Rick Bekkers van huisartsenpraktijk Reinoud in Susteren zijn van de 128 uitgenodigde mensen er uiteindelijk 54 gevaccineerd. “Het is minder dan we gehoopt hadden.”

Dubbele uitnodiging

“Ongeveer 40 mensen hadden ook een oproep via de GGD gehad.” Daardoor kwamen sommige mensen niet opdagen terwijl er voor hen wel een prik klaar lag. Anderen kwamen niet opdagen omdat ze zich niet willen vaccineren met AstraZeneca. Uiteindelijk verdwenen er drie flesjes met entstof in de prullenbak. Uit één flesje zijn zo’n 11 prikken te halen.

Huisarts Rick Bekkers over de lage opkomst donderdagavond:

Flinke daling

Bij een eerder prikmoment met AstraZeneca lag de opkomst in Susteren nog rond de 80 procent volgens de huisarts. “In Echt zelfs tussen de 90 en 100 procent”, aldus Bekkers. Hij staat nog steeds achter het toedienen van het AstraZeneca-vaccin en baseert zich daarbij op verschillende onderzoeken.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) krijgt uit verschillende provincies geluiden over lage opkomst voor de AstraZeneca-prik. “Heel erg jammer”, zegt een woordvoerster. “We moeten nog tot augustus door met AstraZeneca.”

De zaal van theatergezelschap Echter Revue werd donderdagavond voor het eerst ingezet als priklocatie:

Negatieve publiciteit AstraZeneca

Naast de dubbele planning is er volgens de Susterse huisarts en de LHV nog een andere verklaring voor de lage opkomst. Het AstraZeneca-vaccin is de laatste weken in het nieuws omdat er een mogelijk verband is tussen dat vaccin en de zeldzame combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes. Daardoor heeft de overheid besloten alleen nog maar mensen boven de 60 jaar in te enten met dat vaccin.

Volgens Bekkers is het daarom ook lastig om de overgebleven prikken aan andere mensen te geven. De meeste mensen die nog moeten worden ingeënt zijn namelijk jonger dan 60 jaar. Bijna iedereen ouder dan 60 is al ingeënt, aldus de dokter.

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors