‘Limburgse Maas dreigt afvoerputje van Europa te worden’

door | 25 augustus 2021, 09:57 | Nieuws

Limburg moet zich gaan voorbereiden op grote hoeveelheden afval, die door extreme regenval via de rivieren het land instromen. Dat laat Marijke Boonstra, onderzoeker en woordvoerder namens Schone Rivieren, weten.

Extreme regenval

Ze trekt die conclusie na de publicatie van een Europees onderzoek door universiteiten en klimaatinstituten. Daaruit blijkt dat de kans op extreme regenval door klimaatverandering tot wel 9 keer groter wordt. De kans op ernstige vervuiling van onze rivieroevers op de loer.

Boonstra: “De rampzalige overstromingen in juli in Limburg, België en Duitsland maken duidelijk dat Nederland het afvoerputje van Europees overstromingsafval is. Rijkswaterstaat ruimde al miljoenen kilo’s afval op en tijdens de Maas Cleanup van 14 augustus in Limburg is door 3850 vrijwilligers in totaal 137.000 kilo afval opgeruimd. Als extreme regenval vaker zal voorkomen, moet Nederland zich voorbereiden op grotere afvalstromen die de Nederlandse rivieren en oevers vervuilen en natuurschade veroorzaken, verwacht Boonstra. “De overheid zal extra geld beschikbaar moeten stellen voor toekomstige opruimacties, afvangsystemen en onderzoek om beter te voorspellen hoe overstromingsafval zich via rivieren verplaatst.”

Waterschappen

Met het versterken van dijken en aanleggen van regenwaterbuffers zijn we er nog niet, reageert de Unie van Waterschappen op het klimaatonderzoek. “Er is meer nodig om de neerslag en het water uit de grote rivieren ook in de toekomst voldoende ruimte te kunnen geven”, zo laat de Hetty Klavers weten.

Dweilen met de kraan open

Volgens het bestuurslid willen de waterschappen niet ‘dweilen met de kraan open’ en zetten daarom ook in op verduurzaming. “We bieden alternatieven voor aardgas met warm water dat we oppompen onder het aardoppervlak en we investeren onder meer in biogas. Verder stellen de waterschappen stellen terreinen beschikbaar voor zonnepanelen en windmolens”, aldus Klavers. “Dat klimaatverandering voor de waterschappen geen toekomstscenario is maar dagelijkse praktijk, heeft de watersnood in Limburg wel aangetoond”, besluit ze.

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors