Marechaussee controleert aan grens België

door | 4 augustus 2021, 15:18 | Corona, Nieuws

De Koninklijke Marechaussee staat vanaf maandag met getrokken bonnenboekje aan de grens met België, om de coronadocumenten van terugkerende vakantiegangers te controleren.

“We gaan niet waarschuwen maar meteen handhaven”, waarschuwt een voorlichter alvast.

95 euro

Vanaf maandag moet iedereen die ouder is dan 12 jaar en Nederland binnenkomt uit een land met coronacode geel of oranje een vaccinatiebewijs of negatieve PCR-test hebben die niet meer dan 48 uur oud is. Dat geldt ook voor terugkerende vakantiegangers. Mensen die zonder deze papieren Nederland binnenkomen, kunnen rekenen op een boete van 95 euro. De regels gelden voor iedereen, dus ook voor pendelaars.

Ook op vliegvelden wordt gecontroleerd, omdat de regels ook van toepassing zijn op mensen die van buiten Europa ons land binnenkomen.

Vakantielanden

De controles staan vooralsnog alleen aan de Belgische grens, omdat vakantiegangers uit geelgecodeerde landen als Frankrijk, Spanje en Portugal via België terugreizen. Via Duitsland komen vooral mensen terug die in dat land zelf, Oostenrijk of Italië op vakantie zijn geweest, en in die landen is volgens de Europese coronakaart weinig aan de hand. “Maar het gaat om mobiele controles, als het nodig is dat er ook aan de Duitse grens gecontroleerd wordt is dat zo geregeld”, voegt de woordvoerder daaraan toe.

Steekproef

De controles op coronapapieren gebeuren op dezelfde wijze waarop de Marechaussee normale mobiele controles houdt. Daarbij wordt steekproefsgewijs gecontroleerd of mensen wel de juiste documenten bij zich hebben.

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors