Massa-ontslag VDL Nedcar: 1850 medewerkers op straat

door | 1 juni 2023, 12:07 | Nieuws

VDL Nedcar wil per 1 november 2023 ruim 1000 vaste medewerkers en 800 uitzendkrachten ontslaan.

Dat maakte moederbedrijf VDL donderdag bekend. Het bedrijf heeft een adviesaanvraag ingediend bij de ondernemingsraad (OR). Vandaag wordt overigens weer gestaakt bij Necar; dat was eerder al besloten.

1850 medewerkers

Per 1 november gaat de autofabriek in Born over op een één ploegendienst. Op dit moment werken er dagelijks twee ploegen in de fabriek. Daardoor is er vanaf dan maar werk voor 2100 medewerkers. Op dit moment werken 3950 mensen in de fabriek. Het gaat om zowel productiemedewerkers als medewerkers van ondersteunende afdelingen.

BMW

BMW stopt in maart volgend jaar met de productie van de Mini in Born. De fabriek heeft nog geen nieuwe klant gevonden als opvolger van het Duitse autobedrijf. Wellicht verdwijnen er in maart 2024 nog meer banen in Born.

Baan verliezen

De werknemers die hun baan verliezen, krijgen een vergoeding die is afgesproken in het sociaal plan dat eerder met de vakbonden overeen werd gekomen. “Na de opzegging van het contract tot 2030 door BMW hebben we ontzettend hard geknokt voor de juiste aansluiting middels autoproductie”, zegt directeur John van Soerland van VDL Nedcar. “Dat is ons tot nu toe niet gelukt. Uiteindelijk is de tijd – door turbulente omstandigheden op de automarkt – te kort gebleken om de hele populatie aan het werk te houden. Wij balen daarvan en naar onze medewerkers die hun baan gaan verliezen spijt ons dat.

Sociaal plan

Het huidige sociaal plan, dat in 2021 is ondertekend, geldt tot april 2024. Dat vangnet is bijna het dubbele van de wettelijke vergoeding. Daarnaast biedt het bedrijf een bonus van maximaal 7500.

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors