Medewerkers Nedcar gaan weer twee dagen staken: “Medewerkers zijn heel boos”

door | 6 mei 2023, 16:29 | Nieuws

Medewerkers van Nedcar gaan vanaf maandag 48 uur lang staken. De directie van VDL is niet ingegaan op het ultimatum van de vakbond voor een fatsoenlijk sociaal plan.

“De woede van de werknemers is bijzonder groot, de strijdvaardigheid is volop aanwezig”, stelt Ron Peters, bestuurder van FNV Metaal. “De mensen hier zijn boos, heel boos”, zei CNV-onderhandelaar Jeroen Bruinsma. “Zelfs een ultimatum kreeg de directie niet aan tafel. Dan maar op deze manier.”

Staking

Deze staking van vakbonden FNV en CNV volgt op de wilde staking die woensdag 3 mei spontaan ontstond. Een poging van beide vakbonden om met de directie van VDL te praten, liep diezelfde dag op niets uit. Op het ulitmatum dat de vakbonden vervolgens stelden, reageerde de VDL-directie evenmin. “Het moederbedrijf van VDL Nedcar reageert op geen enkele oproep van de vakbonden. Het schoffeert daarmee hun eigen werknemers”, stelt Peters.

Werk verdwijnt

De bonden gaan ervan uit dat de werkgelegenheid bij de autofabriek in Born verdwijnt. Volgend jaar loopt het contract met BMW af en er is geen zicht op een nieuwe opdrachtgever. Daarmee zou een merendeel van het personeel hun baan verliezen. Als compensatie zouden ze een veel beter sociaal plan moeten krijgen, vinden de bonden. Maar de directie vindt hun eisen te ver gaan.

Sociaal plan

De vakbonden willen dat VDL 240 miljoen euro vrijmaakt voor het sociaal plan, maar de directie wil daar de helft voor beschikbaar maken: 120 miljoen. Dat is volgens Ron Peters van FNV het wettelijk minimum. “Dit is gewoon onacceptabel. Een paar weken geleden is er nog 300 miljoen euro aan dividend uit Nedcar overgemaakt naar de aandeelhouders.”

Meer acties

Het ultimatum van de vakbonden liep zaterdag om 12:00 uur af. Omdat de directie niet inging op het aanbod om te praten, leggen de medewerkers maandag vanaf 10:00 uur het werk neer voor een 48-uurs-staking. Vanaf dan kunnen stakers zich inschrijven in café D’n Aezel in Holtum.
Als de directie komende week nog steeds niet bereid is om te praten, zijn nieuwe stakingen en acties niet uitgesloten. Bij VDL Nedcar in Born werken ruim 3800 werknemers. Voor een groot deel van hen dreigt volgend jaar ontslag.

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors