Vanuit het hele land is politie en ME afgereisd naar Limburg om te helpen bij de wateroverlast. In Roosteren en omgeving, waarvoor een evacuatie-advies geldt, bewaken ME’ers uit Zeeland, Friesland, Amsterdam en Groningen de lege huizen.
Visserweert en Aasterberg
Vooralsnog geldt er alleen een evacuatiebevel voor Visserweert en Aasterberg. “Het kan zijn dat er nog meerdere evacuaties gaan volgen”, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Limburg-Noord op L1 Radio. De veiligheidsregio volgt de situatie in Echt-Susteren nauwlettend, aangezien dat de eerste plek is voor de regio waar het hoogwater binnenkomt.
‘Eerste dijk aan het overstromen’
Naar verwachting wordt de piek van de Maas bij Roosteren de komende uren verwacht. Volgens burgemeester Jos Hessels wordt het spannend. “De eerste dijk is aan het overstromen”, schrijft hij op sociale media. Daarmee verwijst hij naar de Maasdijk achter de WML-vestiging in Roosteren.
Ramptoeristen krijgen boete
De gemeente Echt-Susteren roept ramptoeristen op om niet te komen kijken naar het hoogwater. Er is een noodverordening van kracht en mensen die toch komen kijken, gaan worden beboet volgens een woordvoerder. De boete kan oplopen tot maximaal 4350 euro.
Maaseik ook geëvacueerd
De brug van Roosteren naar Maaseik is al sinds donderdagavond afgezet. Mensen die via Roosteren de grens over moeten, krijgen van de politie het advies om te rijden via de snelweg naar Maasmechelen. Delen van Maaseik en andere Belgische gemeenten langs de Maas zijn ook geëvacueerd. Ook daar is het spannend. “De vraag is of de muur het gaat houden”, schrijft burgemeester Johan Tollenaere op social media.