Milieuactivisten geven niet op en bezetten Sterrebos

door | 28 januari 2022, 11:02 | Nieuws

Zo’n 30 milieuactivisten hebben vrijdagochtend het Sterrebos tussen Nieuwstadt en Holtum bezet. Ze hangen in bomen, hebben zich geïnstalleerd in hangmatten en willen daar semipermanent blijven.

De groep wil voorkomen dat VDL Nedcar daar bomen kapt om een uitbreiding van een fabriek te realiseren. De actie is van de activistische beweging Extinction Rebellion.

Productielijn

De autofabriek wil in het Sterrebos een nieuwe productielijn neerzetten. Daar is de protestgroep het niet mee eens. De ‘bosbeschermers’ roepen op om het plan aan te passen zodat het bos behouden blijft. “We blijven zitten totdat zeker is dat de kap niet doorgaat. We kunnen het weken volhouden”

‘Goedkoopste optie’

“Er zijn demonstraties georganiseerd, petities overhandigd, en discussies gevoerd, maar VDL Nedcar heeft laten zien dat ze alleen maar geeft om maximale winst. Dit bos, de vleermuizen en andere dieren, kan ze niks schelen. Ze kiezen voor de goedkoopste optie”, reageert een demonstrant furieus.

Noodbevel

Opvallend is dat de gemeenten Sittard-Geleen en Echt-Susteren donderdag een noodbevel hebben afgekondigd nadat actiegroep Red het Sterrebos geprobeerd heeft een manifestatie te organiseren bij VDL Nedcar. Het noodbevel was van kracht tot vrijdag 9:00 uur.

Maar hoe zijn de activisten ondanks het noodbevel dan toch in het Sterrebos gekomen? “Om 4:00 uur is het allemaal begonnen. Het gebied is goed verkend en ze zitten op kwetsbare plekken”, legt woordvoerder Hans Verdonschot van Extinction Rebellion uit.

Volgens een woordvoerder van de politie werd er in de nacht van donderdag op vrijdag geen toezicht gehouden in en rondom het bos.

Agenten aanwezig

De politie is inmiddels gearriveerd en kijkt of de openbare orde niet wordt verstoord. “Het moet een veilige situatie zijn voor iedereen”, aldus de politiewoordvoerster.

De milieuactivisten houden voet bij stuk. “Ze blijven zo lang mogelijk zitten. VDL Nedcar kan niet 7 hectare kappen van het bos kappen. Ons land gaat naar de klote en dan moeten we niet hebben”, aldus Verdonschot. Ze hebben genoeg eten en drinken bij zich om het enige tijd vol te kunnen houden. Als het moet, blijven ze zelfs dagen in het Sterrebos.

Reactie VDL Nedcar

Een woordvoerder van VDL Nedcar laat weten dat ze begrip hebben voor de demonstranten: “Ook wij zijn liefhebbers van flora en fauna en werken al zeven jaar intensief samen met provincie en gemeente aan de ruimtelijke uitbreiding van de autofabriek. De afgelopen jaren is een gedegen democratisch besluitvormingsproces doorlopen en daarbij zijn alle belanghebbende betrokken, ook het belang van ecologie heeft daarbij zwaar meegewogen.”

Het bedrijf zegt ook dat (eventuele) natuurschade gecompenseerd wordt: “We hebben bewust gekozen voor een omvangrijk natuur-compensatieplan, dat veel verder gaat dan de regels voorschrijven. Een onderdeel daarvan is het behouden en het verplaatsen van deze bomen.”

VDL Nedcar verwacht niet dat de voorbereidingen voor de kap vertraging oplopen.

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors