Museum van de Vrouw heropent weer: ‘Denk dat veel inwoners niet weten wat er te zien is’

door | 14 juni 2021, 14:01 | Cultuur, Nieuws

Het Museum van de Vrouw in Echt heropent, iets later dan de andere musea in ons land, aanstaande dinsdag haar deuren.

Tien dagen later geopend

Omdat het museum in het cultuurhuis Edith Stein aan de Plats maanden is dicht geweest en geen bezoekers mocht ontvangen, waren er weinig inkomsten. De gemeente Echt-Susteren heeft daarom al eerder besloten om de helft van de huurkosten voor dit en vorig jaar niet in rekening te brengen bij het museum.

Musea in ons land mochten al op 5 juni heropenen, maar toch wachtte het Echter museum tien dagen langer. Dat was volgens voorzitter Bep Geurts-van der Leeuw nodig om eerst alle vrijwilligers in een fysieke bijeenkomst bij te praten over de stand van zaken.

SOL2 nam een kijkje in het Museum van de Vrouw:

Verkeerd beeld bij naam

De vrijwilligers en medewerkers van het Museum van de Vrouw merken dat veel mensen een bepaalde gedachte hebben bij die naam. Volgens collectiebeheerder Dorien van Meel is het museum ook juist voor de man. Geurts voegt daar nog aan toe dat het museum ook meer naar de toekomst gaat kijken. “Niet alleen de vrouw achter de kookpot, maar ook in de wetenschap, de kunst en criminaliteit”, aldus de voorzitter.

‘Juist voor inwoners’

Ook het beeld bij de inwoners van Echt-Susteren is vertekend, merkt het museum. “Als je zelfs mensen op de Bovenste straat vraagt over het museum, dan krijg je een antwoord waar je best verbaasd over bent”, zegt Geurts.

Collectiebeheerder Van Meel geeft aan dat het museum ook stukken van de gemeente Echt-Susteren en ’t Stift in Susteren laat zien. Die voorwerpen hebben lang niet altijd iets te maken met het vrouw zijn. Volgens haar kunnen juist inwoners van Echt-Susteren zich een beter beeld vormen over hun gemeente in het museum: “Waarom ziet de De Valk er nu zo uit? Wat voor fabrieken hebben we hier gehad? Er zijn heel veel naaiateliers geweest, hoe kwam dat?”

Vrouwen in de criminaliteit

Momenteel is de tentoonstelling Stille Kracht over 75 jaar bevrijding nog te zien. Om de heropening te vieren, organiseert het museum op zondag 27 juni gratis rondleidingen door die tentoonstelling. Na de zomer maakt de oorlogsexpositie plaats voor de tentoonstelling Vrouwen in de Criminaliteit.

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors