Museum van de Vrouw opent nieuwe tentoonstelling ‘Criminele Vrouwen?’

door | 4 maart 2024, 11:53 | Cultuur

In het Museum van de Vrouw in Echt is sinds dit weekend de tentoonstelling Criminele Vrouwen? te zien. Vaak worden criminele activiteiten geassocieerd met mannen, maar deze tentoonstelling werpt een nieuw licht op de kwestie.

De expositie introduceert ons aan vijf beruchte Nederlandse criminele vrouwen, waaronder oud-FARC-lid Tanja Nijmeijer en Goeie Mie, die in de negentiende eeuw in Leiden woonde. Ondanks haar reputatie als weldoenster van de armen, pleegde ze een reeks moorden door vergiftiging, waardoor ze haar slachtoffers ombracht en geld kon innen van verzekeringspolissen.

Drie ruimtes

De tentoonstelling is opgedeeld in drie ruimtes. In de eerste ruimte maken bezoekers kennis met de vijf Nederlandse criminele vrouwen. In de tweede ruimte delen mensen die in aanverwante beroepen werken, zoals een officier van justitie, hun ervaringen met criminele vrouwen. Tot slot biedt de derde ruimte tot reflectie, waarbij de bezoeker wordt gevraagd of deze vrouwen werkelijk crimineel zijn.

Nieuw concept

De inspiratie voor deze onthullende tentoonstelling ontstond kort voor de uitbraak van de coronapandemie, toen het Museum van de Vrouw zich in een overgangsfase bevond. Het museum besloot om wisselende tentoonstellingen te organiseren, waarbij het idee om de schijnwerpers te richten op criminele vrouwen naar voren kwam, mede ingegeven door een rechter die deel uitmaakte van het bestuur.

De expositie ‘Criminele Vrouwen?’ is nog tot en met 3 november te bewonderen in Het Museum van de Vrouw aan de Plats in Echt. Naast de tentoonstelling worden ook lezingen, debatten, filmvertoningen en workshops georganiseerd als aanvulling op het thema. Naast deze tentoonstelling is ook de expositie Anders kijken sinds dit weekend te zien. Kunstenares Hinke Luiten toont in een andere zaal kleding en accessoires van bijzondere materialen zoals jurken gemaakt van koffiecupjes of toetsen van een toetsenbord.

Foto’s: Hugo van Ool

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors