Mysterie in Susteren: waar is de klepel van de kerkklok gebleven?

door | 8 juni 2021, 19:41 | Nieuws

Grote consternatie binnen het kerkbestuur van de kerk in Mariaveld in Susteren: want waar is de klepel in de kerkklok gebleven?

Het mysterie begon zondag toen omwonenden het kerkbestuur informeerde dat het wel erg stil was in de kerktoren. Kerkbeheerder Gerard Damen kreeg te horen dat hij het relais eens moest nakijken. “Dat bleek in orde te zijn”, vertelt Damen. Hij kon niks vinden en ook maandag bleef het stil in Mariaveld.

Geen braaksporen

Toen dinsdagochtend twee bezoekers de smalle ladders van de kerktoren beklommen om te genieten van het uitzicht op Susteren, zagen ze boven gelijk wat er mankeerde. “Ze zeiden: de klok kan niet bemmelen want er hangt geen klepel”, aldus kerkbeheerder Damen. Waar was die klepel ineens gebleven? “Hij is niet omlaag gevallen en er zijn geen braaksporen.”

De aannemelijkste oorzaak is volgens Damen toch diefstal. Het zou niet de eerste keer zijn dat de kerk in Susteren wordt bestolen. Zo werd veertien jaar geleden een loodzware kerkklok op een sokkel bij de Sint Amelbergabasiliek gestolen en deken Geert Lauvenberg kan zich ook nog herinneren dat de koperen bliksemafleiders van zijn kerk werden meegenomen door dieven.

Verhullend luik

De aap kwam uit de mouw toen een verslaggever van SOL2 samen met Damen een kijkje ging nemen in de kerktoren. Na omhoog te zijn geklommen via smalle trapjes en ladders, kwam het tweetal door een luik in de vloer terecht op de verdieping met de kerkklokken. Voor de veiligheid werd het luik dichtgemaakt. Toen zag de verslaggever iets liggen achter het luik wat wel eens kon lijken op het gezochte object.

“Tot onze verbazing lag de klepel achter het luik”, vertelt een verbouwereerde Damen. “Dat hebben we vanmorgen helemaal niet gezien.” Het luik is bij de zoekacties altijd open gebleven, waardoor niemand de klepel zag liggen. Hoe de klokklepel daar uiteindelijk terecht is gekomen? Dat is nog steeds een mysterie. “Afgebroken is hij volgens mij niet. IJzer breekt niet zomaar af. Ik denk dat het is afgeslepen is en dat ze toen geconstateerd hebben dat het geen brons is en hebben achtergelaten.”

De kerk gaat nu kijken hoe de klok in de Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangenkerk weer gerepareerd kan worden zodat hij om de twaalf uur en ook bij begrafenissen weer kan luiden.

De boosdoener: het luik. Tussen het luik en de muur lag de klepel.

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors