Mysterie van Mariaveld in Susteren opgelost: klepel was metaalmoe

door | 9 juni 2021, 15:36 | Nieuws

Er is eindelijk duidelijk wat er met de afgebroken klepel in de kerkklok van Mariaveld in Susteren is gebeurd. Uit onderzoek van een klokkengieterij blijkt dat de klepel is afgebroken door metaalmoeheid.

Verhullend luik

Er was grote consternatie bij het kerkbestuur in de afgelopen dagen nadat buurtbewoners hadden gemeld dat de klok niet meer luidde. Uiteindelijk bleek dat de klepel uit de klok was verdwenen. Toen een verslaggever van SOL2 langskwam, vond die de klepel terug achter het luik in de vloer. Het luik had bij eerdere zoektochten steeds opengestaan, waardoor de klepel niet te zien was.

De vondst van de klepel:

Dievenpad

Toch was het nog steeds de vraag: hoe komt die klepel los van de klok? Kerkbeheerder Gerard Damen dacht dat dat het werk was geweest van een dief. “Die kwam er halverwege waarschijnlijk achter dat het geen brons was en heeft het maar laten liggen”, concludeerde Damen dinsdag.
Na het onderzoek van de klokkengieter heeft hij zijn conclusie bijgesteld. “Hij moet er zijn afgevallen, is vervolgens op het luik beland en is bij het openmaken van het luik waarschijnlijk daarachter gerold.”

Nieuwe klepel in de maak

De klepel vastmaken gaat niet meer, omdat er al twee scheurtjes in zitten. De klokkengieter gaat de losse klepel omsmelten naar een nieuwe. “Ik gok dat het zo’n 1000 euro gaat kosten”, vertelt Damen.

Wanneer het klokgelui weer boven Mariaveld buldert, is nog even afwachten.

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors