Na Echt ligt nu ook in Hingen het ‘plat oppe straot’

door | 18 juni 2021, 17:42 | Cultuur, Nieuws

Voor de ingang van de speeltuin in Hingen is een nieuwe dialecttegel onthuld. Het idee achter het initiatief: jong en oud in contact brengen met het plaatselijk dialect en dat nog voor jarenlang.

In Echt liggen al sinds 2012 zo’n dertig tegels met een spreuk of dialect in het Limburgs. De plaatselijke dialectvereniging wil het project nu uitbreiden naar andere delen van Echt zoals Pey, Slek, Schilberg en Hingen.

Dialect in het straatbeeld

“Als we het dialect niet meer gebruiken dan verdwijnt het”, zegt Ton van Wegberg, voorzitter van Veldeke kring Echt. “Als je het wilt spreken moet je het ook eens tegenkomen, dan wordt er over gepraat.” Voor zover hij weet is Echt de enige plaats met dialecttegels. Hij geeft aan dat Maastricht al gedichten in het dialect op muren zet en in Weert worden de saaie grijze elektriciteitskastjes opgepimpt met de Limburgse taal.

De tegel werd feestelijk onthuld:

Plaatselijke evergreen

‘Tösse ’t greun van ’t graas en ’t goudgaele kaore, dao liktj ’t Hènge dao bön ich gebaore…’, staat er op de nieuwe tegel in Hingen. De tekst komt uit het liedje ’t Greun van ’t Graas van Averegs en is geschreven door L1-presentator Henk Hover. Zijn ouders vierden donderdag hun 60-jarig jubileum en onthulden samen met burgemeester Jos Hessels de plaquette als verrassing. “Misschien dat ze over een paar honderd jaar nog ergens zo’n tegel terugvinden en zeggen kijk: dat is dat liedje wat nog altijd gezongen wordt”, vertelt Hessels.

Wandelroute

De tegels in Echt lagen er als eerste, nu al zo’n negen jaar. Uit een rondvraag in de binnenstad blijkt dat veel mensen de tegels nog nooit zijn opgevallen, maar het wel een goed initiatief vinden. “Het mag wel wat duidelijker”, vertelt een passant. “Maak er een Walk Of Fame-idee van”, zegt hij. Volgens Veldeke-voorzitter Van Wegberg is de oplossing om de speciale route te lopen. “Dan ga je ook op zoek en ben je ook geïnteresseerd.”

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors